Varkenshouderij

Nieuws 28 reacties

Groot tekort aan personeel in de varkenshouderij

Best - De varkenshouderij krijgt de komende tijd te maken met een tekort aan personeel. Dat stelt AB Brabant. Volgens de uitzendorganisatie voor de landbouw heeft dit te maken met het negatieve imago dat aan de sector kleeft.

Steeds minder mensen zien het zitten om te werken in een varkensstal. “En dat is een probleem, want op het moment zijn er zo'n duizend vacatures in de sector”, zegt Marieke Fransen van AB Brabant. Volgens Fransen zijn er rond de 5300 mensen nodig om de varkenshouderij in Nederland draaiende te houden, waarvan 2000 werknemers op het bedrijf. Daarvan stroomt er 10 procent jaarlijks uit. Tegen de 200 mensen die jaarlijks stoppen met werken in de varkenssector komen er maar 25 nieuwe instromers bij. Daar zit dus een behoorlijk gat”, aldus Fransen.

Volgens Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland kampt de sector inderdaad met een personeelstekort. Ze vindt het daarom belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in de relatie van de varkenshouderij met het onderwijs. “De bedrijven worden gespecialiseerder. Dit vraagt om kwalitatief goed personeel. Daarom investeren we als LTO ook in onderwijs. We bezoeken scholen en we hebben bijvoorbeeld onlangs de Summerschool op VIC Sterksel georganiseerd”, aldus Ten Have. Volgens de vakgroepsvoorzitter is het probleem wel iets minder dan vijf jaar geleden. “Dat komt door de economische situatie op dit moment. Er zijn weinig banen buiten de landbouw. Dat kan gunstig zijn voor onze sector”. Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders merkt op dat er steeds meer voormalig varkenshouders zich als ZZP-er laten inhuren op varkensbedrijven. “Vooral in de afgelopen vakantieperiode werd dit veel gedaan”, aldus Zwanenburg.

Om aandacht voor het personeelstekort te vragen organiseert AB Brabant aanstaande zaterdag een speciale open dag op een varkensbedrijf. “We hopen dat we daarmee nieuwe mensen enthousiast kunnen maken en het negatieve imago van de sector kunnen ombuigen. In oktober/november komt er waarschijnlijk een tweede open dag”, aldus Fransen.

Laatste reacties

 • geertgremmen

  Ze kunnen ook het belonen van het werken in de varkenshouderij verbeteren, dat trekt zeker meer personeel.

 • tilrong1

  nog even en we worden slaven drijvers genoemt en die het goed doen snapen niet dat het voor komt maar gaan er wel kapot aan

 • gerard364099

  waarom ontslaat aboost dan mensen als er werk genoeg is

 • zozo

  LTO en NVV,waarom laten veel voormalige varkenshouders zich niet... inhuren door andere varkenshouders?Ga daar maar eens over nadenken.

 • lucomaster

  In Aarle rixtel hadden ze in april ook zo;n dag bel je zeggen we hebben geen personeel nodig is bij omroep brabant geweest stuur je netjes een sollicitatie brief ze hebben nog niet het fatsoen om te antwoorden en dan maar roepen we hebben geen personeel ik begrijp het dan niet zie archief omroepbrabant 21 maart dus AB zuid oost brabant hoe kan dat

 • marina1904

  Je moet ook wel stapelgek zijn om in die stoffige stinkzooi te gaan werken Ikheb er zelf 20 jaar in gewerkt dus ik kan het weten .

 • a.manders325@upcmail.nl

  bij wie kan ik solliciteren?

 • groot boerdam

  Als de voerprijzen op dit niveau blijven of nog meer gaan stijgen lost dit probleem vanzelf op!!

 • Aad Baars

  Marina 1904, niet alleen de stof en stank zijn redenen om niet in de varkensindustrie te gaan/blijven werken
  Bij een fastfood restaurant verdien je beter en loop je minder risico op een levensbedreigende msra besmetting Meld je als test momenteel bij een ziekenhuis als varkenshouder met longklachten en kijk hoe de paniek toeslaat!

 • info258

  De meeste reacties zijn weer negatief en motiveren niet om in de varkenshouderij te gaan werken. Ik kan je wel vertellen dat het mooi en leuk werk is. En tegen de stof kun je je eigen bewapen met een stoffilter. De reuk is anders, maar ook daar wordt aan gewerkt om die te onderdrukken of voor een groot gedeelte weg te nemen. De salarissen zijn meestal beter dan in welke branch ook. Nee ik zie het voor de toekomst nog niet gebeuren dat de varkenshouderij zonder werkers komt te zitten.

 • Smieke

  ik vond het ook mooi werk en vind het jammer dat ik allergisch voor varkens ben geworden en wat betreft die MRSA dat word vaak ook zwaar overdreven. Zoals hierboven genoemt word, worden er alleen de negatieve punten belicht.

  het is inderdaad binnen (dat is op kantoor ook) maar je kunt een muziekje opzetten en de collegiale sfeer maakt het werk leuk. en als je in de kraamstallen staat is dat toch prachtig die kleine biggetjes en als je resultaten super zijn geeft het een mooie boost ;) je doet je best om de dieren een zo goed mogelijke huisvesting te geven en het diervriendelijke imago op te krikken. dat moet een uitdaging zijn.

  Dus ga gerust eens een dag meewerken en ervaar het zelf!

 • jampie

  je moet goed met computers zijn, en ziek wordende dieren kunnen zien, daar komt nog bij dat je weinig daglicht ziet, als ik moest kiezen ga ik liever straatleggen, arbeidstekort komt ook mede door het loon, als het werken in de varkenshouderij goed betaald werd was er geen tekort, ik denk dat een stratenmaker meer verdient

 • Agrarier89

  Al die negatieve aannames en slecht onderbouwde argumenten over de varkenshouderij zijn volgens mij niet het doel van dit artikel.. Ikzelf werk al 20 jaar met veel plezier in de varkenshouderij.

 • Sylke

  Helemaal eens met Lucomaster

 • frans64

  dan moeten ze een goed loon betalen in plaats van een hongerloon gelukkig zijn er nog polen die voor paar euri per uur te werken in die stinkzooi waneer je zelf geen varkensboer bent wil je toch als werknemer niet in zo een hok werken

 • Dereek

  Ik zie dat iedereen schijnt te weten hoeveel iemand bij de varkens verdient. Ik denk dat Frans64, Jampie en Aad Baars geen idee hebben. Geloof mij. Je verdient bij de Mac echt niet meer!

 • Aad Baars

  Probeer me niet wijs te maken dat de gemiddelde Varkenshouder momenteel nog een goede beloning kan geven aan zijn werknemers al hij dat zou willen Dereek. De voederprijs loopt enorm op en van winst is bij enorm veel bedrijven al geruime tijd geen sprake meer. Bij de grote stallen zal het misschien nog wel lukken om een goed salaris af te dwingen aangezien daar de afzet beter geregeld is.

 • Dereek

  Dus bij jou komt je personeel voor een lager salaris werken omdat er niets te verdienen is in de varkens? Hoeveel verdient een 30 jarige in de zeugenhouderij en hoeveel verdient een 30 jarige bij Mc Donalds dan? Niet leidinggevend.

 • Aad Baars

  Probeer als 30 jarige momenteel maar een baan te vinden in de Varkenshouderij. Degene in die leeftijdsgroep die al een vaste aanstelling hebben zitten gebeiteld maar nieuw personeel mag niet ouder zijn dan 18 en moeten liefts al minstens 6 jaar ervaring hebben in de sector.

 • Smieke

  daar ben ik het niet helemaal mee eens. de vraag naar ervaring valt best mee. Inzet (inzicht en liefhebberij) is veel belangrijker. maar als je solliciteerd in de varkenshouderij weet je dat het doorwerken is dus daar solliciteren maar een select aantal mensen.

  en de jongeren vanaf 14 verdienen voor hun leeftijd echt veel in de varkenshouderij ten opzichte van leeftijdsgenoten met kranten of die vakkenvuller zijn. ik weet nog goed dat ik dubbel zo veel verdiende als mijn vriendinnen.

 • zozo

  Smieke,Vaak heb je ook mensen die om en of andere vage redenen niet meer solliciteren omdat ze allergies zijn tegen stof.Een van de meest voorkomende redenen om niet in de varkensstal te hoeven werken.Hebben we al zo vaak gehoord o wat leuk die biggentjes. ps. De hele dag met het stofmasker/stofhelm op ivm arbo en je hebt nergens last van handschoentjes aan je kletst dan ook niet zo veel. Kraamstal is wel het leukst maar meestal word je voor grotendeels ander werk uitgenodigd is de praktijk.

 • sweinenpricker

  Werken in de varkenshouderij is echt geen pretje, beste mensen. Ik ben in totaal 25 jaar daarin werkzaam geweest, waarvan de laatste 15 jaar als bedrijfsverzorger bij een AB. Nu zit ik voorlopig thuis in de WIA (100% afgekeurd) met een godsversleten nek en rug en zware arthrose in de rechterarm. Na enkele pittige operaties is de boel weer wat gestabiliseerd, waardoor de meest helse pijnen gelukkig achter mij liggen.

  Het probleem is gewoon dat de bedrijven zodanig groot zijn dat er te vaak , te veel en te eenzijdig door eenzelfde persoon dezelfde handelingen moeten worden verricht onder een gigantisch tempo en onder veelal slechte arbeidsomstandigheden. (warm, stoffig, vochtig). Ja, helaas vandaag de dag nog steeds zo in veel gevallen.
  Als ik straks nog weer eens een paar uur daags wat mag doen van de artsen, zou ik dan weleens een praktijk- en/of stagebegeleider willen worden, die evt toekomstige liefhebbers laat zien hoe het in elk geval niet moet...Daar weet ik dus inmiddels alles van!!
  Varkenshouders, ter behoud van uw medewerkers moet u zich vooral houden aan de volgende gouden regel: Behandel uw medewerkers, zoals u zelf ook behandeld wenst te worden als u in hun plaats zou staan. Wellicht werpt dat vruchten af op termijn en zou ik daar diverse varkenshouders in willen bijstaan.

 • Aad Baars

  Sterkte Sweinenpricker!

 • Smieke

  @zozo, daar ben ik het niet mee eens. er worden wel degelijk aparte medewerkers voor kraamstallen gevraagd en er is heel veel verschil tussen varkensstallen. bij de ene houderij had ik heel veel last en bij de andere minder, ligt veel aan de ventilatie. Overigens was ik niet allergisch voor stof hoor. en het is niet zo dat je gelijk een ''cavia aaier'' bent als je het hebt over ''schattige biggetjes'' als je in de varkenshouderij werkt moet je er ook wel de schoonheid in zien. anders mooi weg blijven.

  ik blijf erbij dat geen een varkenshouderij hetzelfde is en dus de arbeidsomstandigheden ook niet.

  @schweinenpricker, veel sterkte!!

 • Smieke

  @zozo tevens kunnen ze een ''stof allergie'' niet testen in het ziekenhuis. alleen huidschilfers van een varken en stoffen in de ontsmettingsmiddelen. en een longtest doen met lucht. dus een stof allergie is grote onzin

 • Khalid en zijn maten

  Al die negatieve reacties,tsjonge jonge,ikzelf ben van menig dat werken met levende have altijd leuk is om te doen,een dier komt op de wereld en jij als veehouder of medewerker mag ervoor zorgen dat deze dieren zolang ze op je bedrijf zijn in goede gezondheid opgroeien.Ikzelf heb heel lang alleen in de rundvee sector gewerkt ,vooral als herd-manager op grotere bedrijven,in het buitenland,altijd veel plezier aan beleefd. Bij terugkomst in NL kon ik mijn kennis niet echt kwijt op de rundveebedrijven,want hier deed de dierenarts wat ik in het buitenland deed....Als zelfstandig ondernemer ben ik ook werkzaam geweest op meerdere zeugenbedrijven en de lichamelijke belasting bij varkens is niet half zo groot als bij rundvee,en je kunt je manier van werken ook aanpassen,als je een veehouder enige uitleg geeft waarom jij het zo doet werkt beter dan lekker eigenwijs zijn en niks zeggen! Zijn ze het er niet mee eens ,dan bellen ze maar een ander.Communicatie tussen veehouders en medewerkers dat word vaak vergeten.

 • B bob

  Smieke, je hebt het erg druk met de hele dag alle ontkennen en tegen spreken. Jammer dat je allergie's bent geworden voor varkens . Probeer het eens bij een schapenstal want je bent zelf een mak kuddedier ( google : sheeple)

 • zozo

  @Smieke,heb je wel eens gehoort van een Allergoloog,die toveren vaak nog meer naar boven?Stof allergie bedoel ik vaak en herhaal,een reden om er niet te hoeven werken.Vaak merkje van fijnstof niet zo veel alleen pas op latere leeftijd,de meeste hebben er geen last van want de meeste houden het toch niet vol in de stal te saai of er geen uitdaging meer in zien(niet allround).Vaak zijn de dienstverbanden ook meestal op losse basis of van tijdelijke aard,het probleem van de varkenssector overgenomen uit de reguliere branches.@Khalid wat betreft fysieke belasting in de rundveehouderij is deze onderhand ook vergelijkbaar met de huidige varkenshouderij.Een ding nog,werken of managen is ook een groot verschil,vooral fysiek met het daar samenhangende inlevingsprobleem van vaak de huidige werkgevers en bedrijfsleiders(leeftijd).Verder kan het erg leuk zijn erg jammer dat er zo weinig zichtbare vacatures zijn vooral voor de ervaren lieden.Met een goede beloning krijg je ook vaak een goed resultaat en inzet samen met collega's en of boer.Ook 25 jr inzicht en nog full power.Als de sector blijft verdienen en er normale vacatures zijn en geen belachelijke eisen gesteld worden en sommige ondernemers niet zielig blijven doen kijk ik wel eens naar,waar? @sweinepricker,bedankt voor het laten zien van jouw ervaring en wat hard werken tot kan leiden en snel weer herstel ook in het arbeidsproces.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.