Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Gezondheidsdenken komt maar langzaam van de grond

Ommen – Dierenartsen en bedrijfsadviseurs hameren al jaren op het belang van gezonde varkens. In de praktijk gaat het echter nog niet snel genoeg met het terugdringen van slachtafwijkingen en het beperken van het antibioticagebruik. ‘De knop’ moet bij veel boeren nog om.

“Om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen moet er volop worden ingezet op het verlagen van de voederconversie. Dat kan alleen met gezonde varkens die geen slachtafwijkingen laten zien aan de slachtlijn", zo vertelde Jan Schuttert afgelopen vrijdag op het symposium ‘Saubere Schweine für Ecolabel; gezondheidseisen voor de Duitse markt’.  Het symposium, georganiseerd door handelshuis Schuttert, stond in het teken van het terugdringen van slachtafwijkingen.

Aanleiding voor het symposium zijn de inkoopvoorwaarden van slachterij Tönnies. Het bedrijf vraagt in toenemende mate naar varkens die verkocht kunnen worden onder het Duitse Ecolabel. Voorwaarde daarbij is dat het percentage aangetaste organen maximaal 60 procent is ten opzichte van het slachterijgemiddelde.

Dat het in de praktijk nog niet meevalt om het aantal slachtafwijkingen terug te dringen, bleek het duidelijkst uit de presentatie van Mart Smolders. Zo liet hij de aanwezigen zien dat nog altijd 56 procent van de Nederlandse slachtvarkens positief scoren op Pleuritis en 58 procent van de geslachte varkens longontsteking hebben gehad in hun leven. Opvallend is dat de scores in de slachthuizen gemiddeld een stuk lager uitpakken. Dat komt volgens Smolders doordat in de slachthuizen vaak alleen de recente infecties worden aangemerkt als afwijkend.

Andere veel voorkomende slachtafwijkingen zijn leverletsels en maagzweren. Deze afwijkingen zorgen voor een flinke economische schade. Zo zorgt een zwaar aangetaste lever voor €4,30 aan schade in de vorm van een vertraagde groei,  hogere voederconversie en een korting op de uitbetaling. Bovendien zorgt een aantasting van de long of de lever ervoor dat andere ziekteverwekkers ook makkelijk vat krijgen op de dieren. Zo grijpen ziektes als PRRS, APP en circo allemaal op elkaar in.

Dat er nog een wereld te winnen is op gezondheidsgebied heeft op de eerste plaats met de varkenshouder zelf te maken. Aspecten die op veel bedrijven onvoldoende aandacht krijgen zijn bijvoorbeeld: de contactstructuur, overlegbeleid, het hebben van een protocol voor de afvoer van kadavers, schoon drinkwater en het goed behandelen van biggen. Het juist en consequent uitvoeren van ingezet beleid is daarbij van het allergrootste belang. En juist op dat punt schort het nogal eens, zo bleek uit diverse presentaties op het symposium. Blijkbaar is het gezondheidsdenken op veel bedrijven nog onvoldoende ingeburgerd.

Laatste reacties

 • drientje

  Het gezondheidsdenken gaat ook niet inburgeren in de huidige situatie van de
  varkenshouderij. Het wordt simpelweg niet beloond. Als je grote aantallen varkens
  of biggen weet te leveren, dat wordt beloond. Bovenstaande wordt de publiciteit
  ingeslingert om de aandacht van het werkelijke probleem in de varkenshouderij af te leiden. Het werkelijke probleem is het rendement, en dat is niet terug
  met een beetje meer gezondheid van de dieren.

 • Kristof Van Hoye

  varkensgezondheidssymposia tot je er bij neervalt en nog wordt de knop niet omgedraaid terwijl het dus fout blijft gaan. er zijn er nog te weinig die het eens op een andere manier willen proberen. je beloont er als veehouder wel jezelf mee. het rendement gaat echt wel omhoog met een betere gezondheid alleen is nog niet duidelijk genoeg hoe je dat in de praktijk toepast, de complexiteit van intensieve veehouderij is velen voorbijgesneld...

 • klaassen

  laat dan eerst de fokkerij maar eens gezonde dieren leveren Dan zijn er al veel minder problemen met de gezondheid.

 • info237

  @klaassen, helemaal gelijk. De enige manier om echt vooruit te komen is vanuit de top van de pyramide. Dus fokkerij en Ki-organisaties, zorg voor hoge gezondheid! Anders blijft Nederland dweilen met de kraan open..... PRRS vrij is een standaard in alle landen voor fokkerij. Waarom in Nederland niet???

 • Tiens

  Ach ja, en dan krijg je van die mensen op je bedrijf die gezondheid zo belangrijk vinden, maar kunnen nog geen laarzenreiniger bedienen. En vervolgens kijkt niemand onder de laarzen om te controleren of ze wel schoon geworden zijn. Maar wel SPF dieren willen hebben. Hoge gezondheid is erg belangrijk, goed voor jezelf en goed voor de dieren. Protocollen maken klinkt wel goed en vult ordners, maar de regels daadwerkelijk uitvoeren daar gaat het om. 90% van de gebruikers maakt de laarzen niet goed schoon, dus helpt ontsmetten niet, dus moeten laarzen (en overal) gewisseld worden. Als dit soort dingen niet tussen de oren zitten dan kun je alleen maar dromen van PRRS unverdächtig en vrij van een hele hoop andere ziektes.

 • Aad Baars

  De knop op tijd om of de stekker er uit is de harde realiteit voor enorm veel Varkenshouders!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.