Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Geen verband tussen stalbranden Achterhoek

Doetinchem - Er is geen verband tussen de twee stalbranden in Aalten en Drempt in de Achterhoek, waarbij woensdag meer dan duizend dieren om het leven kwamen.

De brandweer gaat niet uit van opzet of blikseminslag, aldus een woordvoerder van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland.

In Drempt verbrandden ruim 700 zeugen en biggen. De brandweer doet donderdag onderzoek naar de oorzaak, maar gaat uit van een technisch mankement. In Aalten kwamen eerder op de dag meer dan 300 dieren om door kortsluiting in de stal.

Er zijn dit jaar tot nu toe zes stalbranden in Nederland geweest. Vorig jaar brandden 18 stallen af, waarbij in totaal 319.000 dieren om het leven kwamen.

Laatste reacties

 • Aad Baars

  Als het economisch slect gaat in een sector gaan stallen soms spontaan branden. Kan het achterstallig onderhoud zijn van de electrische installatie ?

 • hertha

  Wat een nare opmerking Aad, brand gun je de grootste vijand nog niet,zeker als er ook nog dode dieren bij zijn betrokken.

 • bankivahoen

  Kan het ook zijn dat er dezelfde soort oorzaken zijn zoals nooit opgehelderde branden in Limburg en recent in Duitsland waar vlak voor de brand, lui in de stal zijn geweest die het niet echt goed voor hebben met de agrarische sector?? Kortom Aad@ zo lust ik er nog meer!

 • zanden

  Wanneer een huis afbrandt, wordt direct alles op alles gezet om de mensen, kinderen die er nog in verblijven te redden. Voor gebouwen waar veel mensen verblijven, zoals verzorgingshuizen, zijn specifieke brandveiligheidsmaatregelen enz.
  Als het bij zulke enorme hoeveelheden dieren niet mogelijk is hen van een vuurdood te redden, telkens maar weer, dan zou het verboden moeten worden om op zo grote schaal dieren te houden. Natuurlijk is het een traumatische ervaring voor het betreffende boerengezin, maar zij weten van te voren dat zij zo'n brandrisico lopen en hoe hebben ze dit dan vooraf geregeld om in dat geval toch zoveel mogelijk dieren alsnog te redden van de vuurdood?
  Dit is te verschrikkelijk voor woorden dat er alsmaar zoveel dieren zo'n gruwelijke dood treft bij brand na brand.

 • politiek

  Uiteraard zeer verschrikkelijk en traumatisch voor mens en dier. Branden, paniek, voorzorg, onderhoud, verzekering en het gaat economisch slecht in de sector. Onlangs ben ik ook een beetje , of eigenlijk heel veel geschrokken bij opmerkingen/reacties bij andere lijntjes dat economie een reden of excuus is om creatief te boekhouden!! ( voedselveiligheid en mestboekhouding) Je moet er toch niet aan denken dat economie ook een reden/oorzaak is bij deze branden of bij een van deze branden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.