Varkenshouderij

Nieuws 594 x bekeken

FAO bezorgd over verspreiding Afrikaanse varkenspest

Rome – De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is zeer bezorgd dat de Afrikaanse varkenspest vanuit de Oekraïne naar buurlanden overslaat.

De ziekte is al lange tijd aanwezig in Rusland en werd enkele maanden geleden ook aangetroffen in Oekraïne. Volgens de FAO is de varkenshouderij in de buurlanden Moldavië, Kazachstan en Letland hierdoor in gevaar. Deze landen hebben veel varkens, voornamelijk geproduceerd op familiebedrijven. Volgens de FAO zijn de biosecurityregels op dit soort kleine bedrijven niet altijd waterdicht. De kans dat de ziekte zich snel verspreidt als zij eenmaal geïntroduceerd wordt in deze landen acht de FAO daarom groot.
De FAO benadrukt dat de landelijke en regionale autoriteiten in de hele regio de preventiemaatregelen tegen Afrikaanse varkenspest moeten opschalen. “Er zitten meer uitbraken aan te komen”, aldus Juan Lubroth, de hoogste veterinair bij de FAO. Volgens Lubroth zijn het voeren van afval (swill) en de wildezwijnenpopulatie in de regio de grootste risico’s voor verspreiding. De FAO benadrukt daarom dat varkensboeren geen swill moeten voeren.
In 2011 zijn er in Rusland meer dan 300.000 varkens geruimd als gevolg van de uitbraken. De schade is geraamd op 193 miljoen euro. Oekraïne heeft de uitbraken snel onder controle gekregen en heeft de varkenshouders gecompenseerd voor de schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.