Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

'Competitie om minder vleesrijke varkens vol ontbrandt'

Damme - Vion Duitsland biedt vanaf maandag in de varkensslachterijen in Emstek en Lingen FOM-classificatie aan. Met het oog daarop is voor de regio Noordwest een nieuw afrekeningsmodel ingevoerd.

Dat meldt de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN, die zich daarbij verwondert over de frequentie waarmee de modellen ('Masken') door de slachterijbedrijven worden aangepast. "Kennelijk is de competitie tussen de concerns om minder vleesrijke varkens voor de export nu vol ontbrand", stelt ISN vast. Afgelopen maandag voerde Tönnies ook weer een FOM-afrekening in in de vestiging Rheda-Wiedenbrück. Vion past met ingang van afgelopen maandag in de regio Noord/Oost een gewijzigd Autofom-model toe, ook met het doel om minder vleesrijke varkens aan de haak te krijgen. Corr

Laatste reacties

 • jan9

  Als er maar een tekort is aan kuusen, dan willen ze alles !

 • joannes

  Betekent dat; dat alleen de vette varkens voor ver weg export geschikt zijn?

 • W Geverink

  Joannes er wordt aangenomen dat de varkens aan de top van de maske de beste varkens zijn. Voor de boer dus vaak wel. Dat is dus niet het geval als je kijkt naar de dingen die belangrijk zijn voor de consument. Voor de malsheid en smaak is het een stuk beter dat het varken iets vetter is (vooral intramusculair).

 • De Mol

  De Plofvarkens ook al uit de gratie?

 • John*

  de varkens in top van de maske zijn langzamere groeiende pietrains.. varkens die we heel hard laten groeien worden vetter.. ze vragen dus juist naar 'plofvarken'.

 • joannes

  Ze vragen naar vettere varkens waarschijnlijk omdat men er achter komt dat alleen vlees, varkensvlees, weinig smaak heeft. En.... wanneer er vraag in Azië is voor de ¨vettere¨ delen moeten die ook vetter zijn dan die Pietrainse. Praten over de economische kant is nou niet zo productief in deze discussie! Dat de vettere het varkens sneller groeien is mooi meegnomen maar kan nooit het motief zijn bij de verkoop en... laten we het zeker niet met inmiddels negatieve woorden proberen te benoemen. Zo haal je de problemen in huis!

 • W Geverink

  De grootste fout die gemaakt is is dat het varken van tegenwoordig helemaal gefokt is op productiegetallen en dat de consument in de cijvertjesstrijd vergeten is. Ik ben varkenshouder maar ook consument en nu en dan degene die de boodschappen haald. Als ik door de vleesafdeling van de winkel loop haal ik het goeie varkensvlees er zo uit, maar het is telkens moeilijker te vinden. In een dorp verderop is een slagerijtje die onder andere de eigen Berkshire varkens slacht en verkoopt. Daar sla ik ook zo nu en dan in en dat vlees is echt gigantisch lekker. Voordat de fokkerijgroeperingen doorstomen naar de veertig biggen per zeug is het mischien verstandig om eerst aandacht te schenken aan hoe het product aantrekkelijker gemaakt kan worden voor de consument zodat die blijft kopen.

 • joannes

  @W Geverink, zolang er alleen naar groei, bevleesheid en spekdikte gekeken wordt valt smaak buiten de criteria! Dus zal je als klant zelf moeten zoeken naar een ¨foute¨ karbonade.

 • B bob

  Smaak kun je toevoegen met de chemische kruidenmixen van unilever/nestle als consument dus kun je je als veehouder richten op de voedselveiligheid en productiestijging

 • W Geverink

  Ik denk dat de keten er nu en dan aan herinnerd moet worden dat hun succes niet alleen afhankelijk is van technische resultaten of een mooie verpakking maar in nog grotere mate van wat de consument vindt van het product. Zo'n twintig jaar geleden hadden de beefproducers hun jaarlijkse bijeenkomst. Na de toespraak van de voozitter met een hoop op de borstgeklop over de geweldige job die ze deden was het tijd voor de steak dinner. Het rundvlees was zo taai dat het zelfs het nationale nieuws haalde en werden de producenten met de spreekwoordelijke neus op de feiten gedrukt. Zelf at ik in die tijd bijna nooit rundvlees omdat ik geen zin had om dik geld uit te geven aan een stuk schoenzool.

 • W Geverink

  Intussen is er veel veranderd. Ik denk dat het een voordeel is dat een koe maar een kalf krijgt en dat je daar het beste van moet maken. De kwaliteit van rundvlees is de afgelopen twintig jaar gigantisch verbeterd en gaat als het zo doorgaat in de volgende tien jaar het varkensvlees in smaak en malsheid voorbij.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.