Varkenshouderij

Nieuws

CVI wil geen varkensbedrijf in directe omgeving

Lelystad - Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad wil voorkomen dat een veehouder uit Zeewolde een pluimveehouderij en varkenshouderij gaat bouwen in de directe omgeving van het instituut. Dat meldt dagblad De Stentor.

De gemeente Lelystad heeft te laat in het bestemmingsplan vastgelegd dat er in een straal van 3 kilometer van het instituut geen varkens gehouden mogen worden. Omdat de gemeente dat niet tijdig deed kon veehouder Hoving uit Zeewolde een bouwvergunning voor een varkens- en pluimveehouderij aanvragen, die niet kon worden geweigerd. De ondernemer moet nog wel een milieuvergunning verkrijgen om zijn plannen te kunnen realiseren. Die wordt niet verleend en om dat besluit aan te vechten stapte de veehouder naar de Raad van State.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Lelystad wordt binnen zes weken een uitspraak van de Raad van State verwacht. “De veehouder heeft ongeveer anderhalf jaar geleden de bouwvergunning aangevraagd. Toen was in het bestemmingsplan nog niet aangegeven dat er geen éénhoevigen in een straal van 3 kilometer mochten worden gehouden. Dit was ook nooit aan de orde geweest. Inmiddels is dit aangepast. De milieuvergunning komt er in ieder geval niet verleend”, aldus de gemeente.
Volgens CVI-directeur André Bianchi levert een varkenshouderijbedrijf zo dicht bij het veterinaire instituut grote maatschappelijke- en gezondheidsrisico’s op. Het is niet duidelijk welke maatregelen het CVI gaat nemen als de Raad van State besluit dat de bouw van de stallen door mag gaan. De veehouder wil, zolang de zaak loopt, niet reageren op de situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.