Varkenshouderij

Nieuws 333 x bekeken

Brazilië dichter bij toegang Japanse varkensvleesmarkt

Brasilia - Brazilië is een stap dichterbij een definitieve toegang tot de Japanse markt voor varkensvlees. Dat heeft de Braziliaanse varkensvleesassociatie Abipecs deze week bekendgemaakt.

Japan heeft een risicobeoordeling gemaakt van de varkensvleesproductie in de provincie Santa Catarina, de enige provincie waar niet wordt geënt tegen mond- en klauwzeer. De beoordeling pakt positief uit voor Brazilië, waarmee weer een horde is genomen op weg naar toegang tot de Japanse markt.

De volgende stap die genomen moet worden, is dat beide landen het eens worden over de internationale gezondheidscertificaten, waarmee de Brazilianen garanderen dat het geleverde vlees voldoet aan de Japanse eisen. De laatste stap is dat de Japanners de bedrijven aanwijzen die mogen produceren voor en leveren aan de Japanse markt.

Brazilië is optimistisch over de marktkansen in Japan. Het land is al de grootste leverancier van diepgevroren kippenvlees en is goed voor 90 procent van de kippenvleesimporten van dat land. "Er is geen enkele reden waarom Brazilië in 2013 niet goed zou kunnen zijn voor 15 procent van de Japanse varkensvleesimporten", aldus Pedro de Camargo Neto, voorzitter van Abipecs.

Brazilië kan het nieuwe afzetkanaal goed gebruiken. De varkenshouderij in het land zucht onder een situatie van moeizame afzet van vlees en exploderende kosten, waardoor de marges zwaar onder druk staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.