Varkenshouderij

Nieuws

31.000 banen op de tocht in Franse varkenssector

Loudeac – In de Franse varkensfokkerij en de aanverwante sectoren staan 31.000 banen op de tocht. Varkenshouders komen op dit moment gemiddeld 2.000 euro per maand tekort en hebben geen financiële ademruimte meer.

Dat stelt Porc Armor Evolution, met een productie van 1,8 miljoen dieren het vierde varkensvleesbedrijf van Frankrijk waarbij zevenhonderd fokkers zijn aangesloten.

Volgens het bedrijf, dat begin dit jaar is ontstaan door de fusie van Porc Armor en Cofiporc, "kunnen de fokkers niet altijd de aanpasbare variabele zijn voor de instituties waar ze afhankelijk van zijn".

Porc Armor Evolution heeft daarom een aantal eisen geformuleerd die nodig zijn om de situatie te verbeteren. In de eerste plaats zullen de grote winkelbedrijven moeten accepteren dat de sterke stijging van de graanprijzen doorberekend wordt in de winkelprijs voor varkensvlees. "De consument moet ook weten dat de winkelbedrijven bijvoorbeeld op ham een marge van 45 procent draaien terwijl de fokker met verlies moet werken."

Die consument moet ook de kans krijgen om in Frankrijk zelf geproduceerd vlees te kopen, dat om die reden ‘systematisch van het etiket Viande de Porc Française voorzien moet zijn’.

Verder stelt Porc Armor Evolution dat de banken meer dan nu bereid moeten zijn om de varkensfokkers te steunen. Bovendien wil het Franse bedrijf dat de Europese fondsen ingezet worden om de varkensfokkerij er weer bovenop te helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.