Varkenshouderij

Nieuws

Wit-Rusland wil geen vlees uit Afrikaanse varkenspestgebieden

Minsk - Wit-Rusland heeft een stop gezet op de invoer van Russisch varkensvlees en aanverwante producten uit de Tver en Volgograd regio's. Dit zijn de regio’s die het zwaarst zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest.

Dit staat in een verklaring van Yury Pyvovarchyk, de hoogste veterinaire inspecteur van de Voedsel en Warenautoriteit in Wit-Rusland.

Het betreft niet alleen levende varkens, varkensvlees en varkensvleesproducten. Ook leer, horens, hoeven en ingewanden van varkens, wilde zwijnen, jachttrofeeën, diervoeders en diervoederadditieven uit de Russische varkenspestregio’s mogen Wit-Rusland voorlopig niet in.

De Afrikaanse varkenspest in Rusland is nog steeds niet onder controle. De laatste uitbraak in Rusland betreft een groot varkensbedrijf in Tver. Ruim 30.000 varkens zijn op dit bedrijf geruimd. Besmet diervoeder en voedselresten (swill) wordt genoemd als een na belangrijkste oorzaak van verspreiding van het Afrikaanse varkenspestvirus. De ongecontroleerde migratie van wilde zwijnen, die het virus meenemen, is het grootste risico.

Of registreer je om te kunnen reageren.