Varkenshouderij

Nieuws 1322 x bekeken 8 reacties

Voerkosten steeds groter aandeel

Wageningen - Vorig jaar bestond 58 procent van de totale kosten van een gesloten varkensbedrijf uit de kosten voor voer.

Dat blijkt uit gegevens van Interpig en het LEI. Uit de gegevens blijkt dat het aandeel voerkosten de laatste jaren flink toegenomen. In 2002 was dit 45 procent. De NVV wil het mogelijk maken dat varkenshouders deze stijgende kosten kunnen doorbereken in de opbrengstprijs.

Laatste reacties

 • producent

  jan
  Niet moeilijk gewwon de productie terug schroeven, maar zolang we elkaar het verlies niet gunnen hebben de supers vrij spel.

 • John*

  maak het voer nog maar duurder, dan gaat de productie vanzelf terug.

 • joannes

  Ze hebben op de termijn markt naar je geluisterd John* : vandaag zijn graan (bijna) en soja op een 52 week hoogte record gesloten. http://data.cnbc.com/quotes/ZCN2/tab/2
  http://data.cnbc.com/quotes/ZSX2/tab/2

 • Jonas Brabant

  Ik weet niet hoe ze aan die 58 procent komen, maar bij mij ligt het toch een pak hoger (gesloten bedrijf). Mogelijk door bedrijven met veel personeelskosten?

 • joannes

  De interpig gegevens zijn van 2010 . Nederland komt goed uit maar de vraag is natuurlijk of deze getallen kloppen. De voerprijs is inmiddels gestegen en daarbij is ook de dollar ten op zichte van de euro gestegen dus gedateerde data:
  http://www.thepigsite.com/articles/7/markets-and-economics/3623/interpig-2010-results

 • aarthamstra1

  Heeft absoluut niets te maken met de biogas industrie.

 • John*

  het voer wordt duurder, de verliezen worden bij de vermeerderaar neergelegd. enkele zullen noodgedwongen moeten stoppen en over een half jaar zijn er 10% minder biggen en over 11 maanden 10 minder vleesvarkens. de varkens worden duurder en door de kleinere vraag i.c.m. met een flinke oogst het jaar erop zal het voer goedkoper worden. En we zijn weer een stukje verder in de varkenscyclus. Een goed bedrijf kan de prijsstijging van het dure voer opvangen en over een jaartje weer goed verdienen.

 • ikkethuis

  john,straathof gaat aan de gang met een produktie van 250 000 biggen per jaar, en er wordt steeds meer vegetarisch gegeten lees ik in enkele artikelen van de boerderij. en de supermarkt betaald niet meer. Wat prijsstijgingen?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.