Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Vion wil Britse fabriek met 1.700 man sluiten

BroxburnN – Vion Food UK wil zijn varkensslachterij Hall’s of Broxburn in Schotland sluiten. De vestiging biedt werk aan 1.700 mensen, bijna 15 procent van het totale personeelsbestand van de Britse Vion-tak.

Volgens Vion Food UK lijdt de fabriek momenteel 100.000 euro verlies per dag. "Dat zijn onhoudbare verliezen, ondanks belangrijke kapitaalinvesteringen en een grote herstructurering."

Vion heeft onlangs een herstructurering in Nederland en Duitsland aangekondigd waarbij 360 banen verloren gaan. Daarbij is meegedeeld dat de situatie in Groot-Brittannië ingewikkelder is en meer studie vereist. De Britse tak komt nu met de aankondiging ‘dat we gedwongen kunnen zijn’ om de fabriek in Broxburn te sluiten. Het bedrijf begint nu met de in Groot-Brittannië verplichte negentig-dagenconsultatie met het personeel en de vakbonden.

Bestuursvoorzitter Peter Barr: "We hebben vandaag het personeel ingelicht. Als de consultatie geen levensvatbare weg vooruit oplevert, dan zal een deel van het werk naar andere vestigingen worden overgeheveld om hun prestaties te verbeteren en daar banen veilig te stellen. De marktomstandigheden zijn echter zo ernstig dat we stoppen met het beleveren van de meerderheid van de producten die in deze fabriek worden gemaakt." Barr spreekt verder van "een bijzonder trieste dag en iets wat we al vier jaar lang proberen te voorkomen".

Hall’s of Broxburn is de grootste varkensslachterij in Schotland. Het bedrijf verwerkt 8.000 varkens per week. Vion kreeg de vestiging mee met de overname in augustus 2008 van Grampian Food Group dat in de jaren daarvoor al de nodige financiële problemen ondervond. Vion noemt Grampian in de verklaring van nu ook ‘troubled’ bedrijf. Volgens Vion Foods UK, dat in totaal veertig vestigingen in Groot-Brittannië telt, is er een belangrijke overcapaciteit in de Britse vleesindustrie. De laatste rekeningen voor de Vion UK bedrijven laten ‘een significante verslechtering van de financiële prestaties zien’.

Jim McLaren, bestuursvoorzitter van het vleesschap Quality Meat Scotland, spreekt van een enorme klap voor de Schotse varkensindustrie. "Daar moeten we echter snel overheen stappen en onvermoeibaar zoeken naar alle opties om de Broxburn-fabriek aan de gang te houden." McLaren onderschrijft dat de fabriek verouderd is 'en dat tegen de achtergrond van dunne marges en algemene overcapaciteit waaronder veel slachthuizen te lijden hebben'.

Laatste reacties

 • arkova

  IETS SNAP IK NIET,ALS ER 8000 VARKENS PER WEEK GESLACHT ZOUDEN WORDEN,DAN ZOU EENIEDER,4.7 VARKENS PER WEEK VERWERKEN,KLOPT DAT?

 • joannes

  Ik denk, hoop, dat ze meer doen dan slachten in die slachterij, fabriek, want anders hebben ze met oogkleppen op gelopen toen ze dat bedrijf overnamen. En.... ik meen me te herinneren dat de Britse Pond op dat moment nog 1.60 was voor de € . Ze hebben de eerste Nederlandse euros verloren met de wisselkoers wat nu weer mee begint te vallen ivm de zwakke euro.

 • joannes

  Maar ... een paar van deze avonturen en de varkensprijzen blijven laag in Nederland om de Nederlandse boeren voor Engelse slachters moeten werken.

 • arkova

  Ik heb nu begrepen,8000 varkens per dag,dat is nog maar 23.5 varkens per werknemer per week,dat ligt hier nogal wat hoger!!!!!Heeft wel lang geduurd om daar achter te komen .

Of registreer je om te kunnen reageren.