Varkenshouderij

Nieuws 811 x bekeken

Veel mensen hebben antistoffen tegen varkens-Hepatitis E

Amsterdam – Bij 27 procent van de Nederlandse bevolking zijn antistoffen tegen hepatitis E gevonden. Volgens de onderzoekers komt de virusstam overeen met de stoffen die massaal bij Nederlandse varkens is aangetroffen.

Dit blijkt uit onderzoek onder duizenden bloeddonoren, uitgevoerd door Sanquin Bloedvoorziening. De meeste mensen uit het onderzoek hebben nooit landen bezocht waar het virus rondwaart. De kans dat ze het virus dus hebben opgelopen door contact met varkens wordt daardoor groot geacht. Het virus komt ook voor bij kippen maar er is (nog) geen bewijs dat kippen het virus naar mensen kunnen overdragen.

Een infectie met het varkenstype is bij gezonde mensen niet gevaarlijk, al kunnen mensen ernstige leverproblemen ontwikkelen. Meestal overwint het immuunsysteem de infectie, waarna antistoffen achterblijven. Die antistoffen zijn nu bij 27 procent van de bloeddonoren aangetroffen.

Uit Nederlands onderzoek van Martijn Bouwknegt van het RIVM blijkt dat het virus zich gemakkelijk verspreidt onder varkens. Is er één varken binnen een bedrijf geïnfecteerd, dan raken snel andere varkens op dat bedrijf geïnfecteerd. Boeren, dierenartsen, slagers en andere personen kunnen met het virus besmet raken door contact met besmette varkens en de consumptie van onvoldoende verhit varkensvlees.

Uit recent Chinees onderzoek bleek dat de erfelijke eigenschappen van de hepatitis E virusstam bij varkens en bij mensen in zeer hoge mate overeen komt. De onderzoekers concluderen daarom dat er sprake is van besmetting van varkens naar mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.