Varkenshouderij

Nieuws 1424 x bekeken

Varkensvlees mogelijk oorzaak Listeria-uitbraken

Wellington - De exacte bron van een Listeria-uitbraak in Nieuw Zeeland die leidde tot de dood van twee vrouwen is nog niet achterhaald. Waarschijnlijk zijn kant-en-klare maaltijden met varkensvlees de oorzaak. Dat zeggen voedselveiligheidsexperts in het land.

Listeria monocytogenes is een bacterie die vaak voorkomt in de uitwerpselen van mens en dier, het water, de bodem en  ingekuild veevoer. De bacterie kan zo terechtkomen op voedingsmiddelen zoals vlees.

Sinds mei zijn er in Nieuw Zeeland vier gevallen van een Listeria infectie gemeld. De vier personen zijn mogelijk besmet geraakt met varkensvlees. Sporen van listeria waren namelijk gevonden in kant-en-klare maaltijden met vlees geleverd aan Hawke's Bay Hospital, waar de personen verbleven. De leverancier van de maaltijden heeft toen direct alle maaltijden teruggeroepen.

Het ministerie van landbouw in Nieuw Zeeland onderzoekt of de maaltijden inderdaad de oorzaak zijn geweest voor de infectie. Twee van de vier patiënten zijn inmiddels overleden aan de Listeria infectie.

Mensen worden niet in grote aantallen ziek door listeria. In Nieuw Zeeland duikt een infectie om de zoveel tijd op. In Nederland worden jaarlijks ongeveer tachtig gevallen gemeld. Vooral mensen met een verminderde afweer, zoals zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen, lopen een hoger risico om ziek te worden.

De besmettingsgraad van Nederlands vlees met Listeria monocytogenes is laag. Uit onderzoek door de NVWA (2009) bleek vlees gunstig te scoren ten opzichte van andere producten met lage besmettingspercentages van 1,6 procent bij rundvlees, 1,3 procent bij kalfsvlees en rond de 0,6 procent bij varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.