Varkenshouderij

Nieuws 1111 x bekeken 4 reacties

Varkensveiling nog niet van de grond

Mariënheem - De NVV werkt nog steeds aan de realisatie van een Nederlandse versie van de Teleporc-varkensveiling.

"We zijn bezig om voldoende vleesvarkenshouders enthousiast te krijgen voor het idee om varkens via de veiling aan te bieden." Dat gaat echter vrij moeizaam, zo geeft Duteweerd aan. Hij verwacht echter dat het uiteindelijk wel zal lukken om voldoende varkenshouders bij elkaar te krijgen om een veiling van de grond te krijgen.

De NVV ziet een veiling als één van de manieren om de varkensprijsvorming doorzichtiger te maken en dichter bij de varkenshouder te brengen.

Laatste reacties

 • drientje

  Duteweerd, aan het enthousiasme zal het niet liggen. Ik vraag me wel af hoeveel
  slachterijpe dieren er zijn die vrij door de vleesvarkenshouder te verkopen zijn.
  De situatie is iets dramatischer dan iedereen zich wil voordoen.

 • politiek

  Ik vraag me ook serieus af , of de NVV zich wel realiseerd wat er aan de and is in Varkenshouderij Nederland.

 • leftturn

  als ze de vleesvarkenshouder enthousiast willen krijgen kunnen ze beter een fatsoenlijke biggennotering neerzetten. een notering heeft alleen zin bij een realistisch niveau. elke zomer te hoog en in de winter proberen dit te corrigeren, wat weer leidt tot hogere toeslagen.

 • joannes

  Veilingen lossen de problemen met de prijzen niet op. De problemen worden veroorzaakt door de kapitaals intensiteit van de business gekoppeld met zijn reactievermogen op de vraag. En die is bij varkens relatief lang! Het is nou eenmaal zo dat (voer)leveranciers uitgaan van een bepaalt volume en hetzelfde geldt voor de slachterijen met hun contracten. Zij verzekeren zich van aanvoer en afvoer middels lang lopende contracten die weer verzekerd worden voor tegenslagen. Die verzekering van tegenslagen, oftewel de futures markt, werkt voor één deel als een ¨prijs zetter¨ met verwachtingen en waar een redelijke prijs ten opzichte van de kostprijs wordt gezet. En... voor een ander deel als ¨prijs volger¨. Want boeren (of banken) investeren en verkopen bv hun graan, voor extra liquiditeit, voor de oogst op een acceptabele prijs tov de verwachte kostprijs. Dit alles met historie als leiddraad. Wanneer echter, zoals nu in de US het geval is, de droogte de verwachte oogst ver onder de verwachte, inmiddels verkochte, oogst brengt, moeten deze boeren, of banken, de verkochte oogst terug kopen omdat ze niet kunnen leveren. Het gevolg is een omhoogschietende prijs die ver van een realistische valt en (te) veel effecten heeft in de echte wereld, omdat iedereen zich baseert op de future markt voor wereld markt prijzen. Het is een visieuze circel die als basis in de juiste richting draait, tot een exceptionele gebeurtenis hem vast doet lopen en op hol doet slaan in de achteruit stand.

Of registreer je om te kunnen reageren.