Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

“Stop op varkensproductie in Russische varkenspestregio”

Moskou - De Russische voedsel en warenautoriteit Rosselkhoznador pleit voor een algehele stop van varkensproductie in Tver, de regio die het zwaarst is getroffen door de Afrikaanse varkenspest.

De Afrikaanse varkenspest is in de Russische regio’s Tver en Volgograd al maanden niet onder controle. Vraagtekens worden door Rosselkhoznador gezet bij de manier waarop de overheid omgaat met de ziekte. In de varkenspestregio’s wordt gecontroleerd maar niet altijd effectief genoeg volgens experts. Ook wordt er onvoldoende op de wilde zwijnen, overbrengers van het virus, gejaagd.

“Als de overheid de epidemie niet gauw tot een einde brengt moeten we overwegen om twee jaar lang geen varkensproductie meer toe te laten in de zwaarst getroffen regio Tver. Ook zullen alle dieren moeten worden geruimd”, aldus Yuri Danilov, hoofd van de Rosselkhoznador.

De Russische lokale overheid in Tver heeft onlangs een lange-termijn plan ondertekend om de Afrikaanse varkenspest te bestrijden. Het plan omvat maatregelen die tussen 2012 en 2017 moeten worden ingevoerd, zoals het moderniseren van de lokale veterinaire diensten, de aankop van nieuw laboratoriummateriaal om de ziekte te detecteren en training voor mensen die bij de bestrijding betrokken zijn. Dit plan gaat 13 miljoen euro kosten.

Volgens Rosselkhoznador komt dit plan te laat en zijn korte (drastische) termijn oplossingen een stuk effectiever.Eén reactie

  • bertes

    entstof ligt klaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.