Varkenshouderij

Nieuws

PvdA pleit voor sterrensysteem in Overijssel

Zwolle - De PvdA in Overijssel wil de intensieve veehouderij een metamorfose geven door het invoeren van een sterrensysteem. Boeren kunnen sterren verdienen als ze voldoende aandacht hebben voor zaken als dierenwelzijn, de inpassing in de omgeving en volksgezondheid. Hoe meer sterren, hoe groter het bedrijf mag worden.

Het sterrensysteem werd woensdag door de Overijsselse PvdA voorgesteld in de Provinciale Staten tijdens een zeven uur durend debat over de toekomst van het platteland. Met de invoering van een sterrensysteem wil de PvdA toewerken naar een duurzame landbouw in Overijssel.

Volgens Statenlid Peter Hermans moet nog wel worden nagedacht over welke eisen worden gesteld aan het systeem. "Je kunt bijvoorbeeld denken aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en het Beter Leven-keurmerk. Bedrijven die het meest hun best doen, moet je ook het meest belonen."

In het provinciale debat werd duidelijk dat de veelbesproken LOG's van tafel gaan, nadat eerder massaal protest kwam van bewoners én boeren. "In Overijssel is nauwelijks vraag naar nieuwvestigingen", zegt Hermans. Schaalvergroting is dé toekomst van de landbouw, ziet de PvdA. "Dat is een beweging die je niet tegenhoudt, dus moet je de groei van de bedrijven zo goed mogelijk reguleren", zegt Hermans. Overijsselse boeren moeten vooral kwaliteitsproducten produceren, vindt hij. Voor intensieve veehouderijen die alleen aan wettelijke minimumeisen voldoen, is niet langer plaats. "De schaarse ruimte die we uitgeven, moet gaan naar bedrijven die voldoen."

Eerder werd het sterrensysteem ook al door de PvdA in de Tweede Kamer geïntroduceerd, maar toen kreeg het weinig handen op elkaar. In september volgt een afsluitend debat over de toekomst van het platteland in Overijssel. Dan wordt duidelijk of er een meerderheid in de Staten is voor het voorgestelde sterrensysteem in Overijssel.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.