Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

PIC verkoopt meer sperma, geltenafzet stabiel

Sint-Michielsgestel - Fokkerijorganisatie PIC-NL heeft in het eerste jaar na de overname door Elite Group de omzet van sperma met 20 procent zien stijgen tot 420.000 potjes sperma per jaar. De afzet van gelten bleef met 8.000 stuks en 25.000 zeugen uit eigen aanfok nagenoeg gelijk.

Vorig voorjaar nam Elite Group de PIC-activiteiten over. Volgens Paul van der Meijden, directeur van PIC-NL en Elite Group, was bekend dat de geltenafzet moeilijker zou zijn dan de afzet van sperma. De PIC-zeug heeft last van het imago van minder productieve zeug. Dat is volgens Van der Meijden deels waar omdat in het fokkerijbeleid de nadruk ligt op zaken als robuustheid, hoge voerbenutting en mest- en slachteigenschappen en minder op het aantal levend geboren biggen.
PIC heeft afgelopen jaar gebruikt om de zeug beter onder Nederlandse omstandigheden te laten presteren. Zo is met de mengvoerindustrie de voerstrategie besproken omdat de PIC-zeug minder drachtvoer nodig heeft dan de gemiddelde Nederlandse zeug. Ook is overgestapt naar het gebruik van Duitse beren voor de zeugenprogramma’s. De Duitsers zijn al langer bezig met het verbeteren van de vruchtbaarheid.
Van der Meijden verwacht dat over vijf jaar de afzet van sperma verdrievoudigd is en de afzet van gelten verdubbeld. Hij voorziet een verdere consolidatie in de wereldwijde fokkerij met maximaal vier spelers.

Eén reactie

  • harrieke

    fokkerijbeleid pic is zo slecht nog niet,op robuustheid fokken( ipv alleen op aantallen) telt zeker mee in een tijd van medicijn reductie ,beter 28.5 gezonde hard groeiende biggen in de stal dan 31 zwakkelingen!!!
    bij topigs is ook alleen op aantallen gefokt(en mesterij is vergeten) en daar komen veel klanten van terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.