Varkenshouderij

Nieuws 12 reacties

Onvrede over NVV-notering bij vleesvarkenshouders

Barneveld - Binnen de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heerst onvrede over de juistheid van de biggennotering die de NVV wekelijks publiceert. Een groep van rond 45 grotere vleesvarkenshouders heeft de kat de bel aangebonden en is in gesprek met de noteringscommissie van de NVV.

De groep vleesvarkens wil zelf niet in de publiciteit zolang men in gesprek is met NVV-bestuur en noteringscommissie. De betrokkenen proberen het geschil eerst in goed overleg op te lossen. Dat er de nodige onrust is wordt door verschillende bronnen bevestigd.

De kritiek van de vleesvarkenshouders komt er op neer dat de notering vaak te hoog staat, waardoor de vermeerderaars eenzijdig bevoordeeld zouden worden. Ook is er kritiek op de samenstelling van de noteringscommissie. Er zouden te veel vermeerderaars in zitten.

De NVV wil de namen van de leden die in de noteringscommissie zitten niet vrijgeven. Bekend is dat Theo Duteweerd de voorzitter is. Hij geeft nadrukkelijk te kennen dat Wyno Zwanenburg géén zitting heeft in de noteringscommissie en ook geen inspraak heeft. Zowel Zwanenburg als Duteweerd ontkennen dat er overwegend vermeerderaars in die commissie zouden zitten. Zwanenburg: “Het zijn in meerderheid vleesvarkenshouders.” Hij wil echter geen namen van commissieleden noemen.

Volgens Theo Duteweerd bleken er tijdens een gesprek met de vleesvarkenshouders “een aantal veronderstellingen te leven, die compleet naast de werkelijkheid zijn". Volgens hem is de lucht redelijk opgeklaard en de groep komt met een aantal voorstellen hoe het anders zou kunnen met de notering.

Laatste reacties

 • John*

  afgelopen voorjaar lag de nvv notering lager dan de dpp en vion met toeslagen, dan hoor je ze niet klagen. De toeslagverhoging verwerkt is in de nvv notering klopt de notering weer niet..... afgelopen voorjaar zijn de toeslagen ongeveer met 3 euro verhoogd. Deze verhoging is nu verwerkt in de notering.

 • hans veghel

  de toeslagverhoging van 3 euro zit nog steeds in de toeslag de fokkers willen niet met de toeslag naar beneden dus moet de roepprijs 3 euro zakken, de nvv moet zich niet meer bemoeien met de biggenprijs

 • leftturn

  de toeslagen zijn inderdaad met enkele euro's gestegen, maar wel bij alle noteringen. nvv noteert al weken 2 tot 3 euro's te hoog. dat ze niet als eerste dalen is nog te vatten, maar vervolgens wekenlang er langs zitten is te veel van het goede. waar is de openheid van de nvv omtrent de notering, ook op het gebied van de comissieleden. als het zo moet, zeg ik mijn lidmaatschap op. jammer dat alle van huis uit boerenorganisaties uiteindelijk toch weer ambtenaren worden, zie ook mestwetgeving en 2013. je kunt niet de kool en de geit sparen, kies voor de leden die er ook over 5 jaar nog zijn.

 • joannes

  Het succes van de biggen export?

 • Hogman1

  December tot en met Mei je bestaande toeslag met 3 euro verhogen.
  Juli tot en met November je bestaande toeslag met 3 euro verlagen.
  Per Saldo is dat evenveel ,Liefde tussen mester en fokker blijft alleen wat langer duren.
  NVV moet gewoon een reele prijs neerzetten en toeslag moet uit kwaliteit of kwantiteit bestaan.

 • hans veghel

  de nvv vleesvarkensprijs is helemaal een lachertje

 • Wim Toornstra

  De nvv moet gewoon kappen met vv en biggen notering.
  Vv notering wordt praktisch niet gebruikt. En de Nvv moet belangen van vermeerderaar en mester behartigen. Ik heb mijn lidmaatschap enkele jaren geleden uit onvrede over de biggen notering al stop gezet. En met mij vele andere vv houders. Als de notering stopt ben ik de eerste die weer lid wordt.

 • Dereek

  Inderdaad de biggenprijs van NVV is 1 euro minder gedaald dan de DPP en VION, rekening houdend met de BTW, want NVV noteert excl BTW. Eind vorig jaar was het trouwens andersom en noteerde de NVV een euro te laag.

 • John*

  op de een of andere manier is de gemiddelde nvv notering aan het eind van het jaar toch gelijk aan de gemiddelde ontvangen biggenprijs.... ergens hebben ze het toch bij het rechte eind!

 • beertje

  John, jij kunt recht praten wat krom is.

 • politiek

  Inderdaad , John kan dat , recht praten wat krom is. Tevens kan hij ook in 38 uur per week 500 zeugen correct verzorgen, incl. de 15.000 biggen per jaar de correcte geboorte zorg en correct grootbrengen. ( met alle erbij) Onduidelijk is nog voor mij of John op vacantie gaat en wie dan de verzorging voor de varkens doet.

 • John*

  gemiddelde nvv notering 2011 = 39,28. gemiddelde opbrengsprijs biggen agrovision 2011 = 39,97. Bij agrovsion wordt de opbrengst van de slachtbiggen meegenomen. Dus een nvv prijs + een toeslag voor de enting is eigenlijk vrij normaal. Vanaf 500 zeugen ligt de prijs nog ongeveer 2,5 euro hoger (gemiddeld)

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.