Varkenshouderij

Nieuws 2897 x bekeken

“Niet rommelen aan grondstoffen varkensvoer”

Doetinchem – De veevoersector gaat niet meer alternatieve grondstoffen inzetten om de prijs van het voer te drukken. Het nadelige effect op de voederconversie is daarvoor te groot.

Graan en maisprijzen zijn in Europa de laatste weken met 25 procent gestegen. Sojameel uit de Verenigde Staten, dat veel wordt gebruikt in veevoer, stond afgelopen weken op recordhoogte. Volgens Bart Swinkels van Swinkels Nutrition vragen veel varkenshouders om een andere formulatie van het voer. “Ik adviseer om niet teveel grondstoffen te vervangen met alternatieve, goedkopere ingrediënten. Op lange termijn gaat dit ook geld kosten”, aldus Swinkels. Met goedkopere grondstoffen daal je al snel in productiviteit en dit zie je terug in de voederconversie, maar ook bijvoorbeeld in de melkgift en vruchtbaarheid van de zeugen. Volgens Swinkels moet je juist nu niet in productie toegeven en voor de scherpst mogelijke voederconversie gaan. Een alternatief zou zijn om in plaats van soja meer bijproducten van de ethanol industrie (DDGS), raapschroot en zonnebloemzaad te gebruiken. “Dit drukt de prijs van het voer wel, maar DDGS heeft bijvoorbeeld een negatief effect op de smakelijkheid van het voer. En dat wil je ook niet”, aldus Swinkels. Ook veevoerbedrijf ForFarmers ziet geen reden om de samenstelling van het voer drastisch aan te passen als gevolg van de hoge grondstofprijzen. Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat de minimale en maximale percentages voor grondstoffen gehandhaafd blijven. “We doen geen concessies in de kwaliteit en gaan niet rommelen met het voer. Op dit moment stijgen alle grondstoffen, dus het een met het ander vervangen levert niet veel op”, aldus ForFarmers. Bij Schothorst Feed Research (SFR) zijn ze wel de mogelijkheden van alternatieve grondstoffen aan het testen maar volgens Piet van der Aar van SFR is het niet één component dat duurder wordt, dus de mogelijkheden om het varkensvoer anders te formuleren heb je niet. “ Zowel de energie als eiwitgrondstoffen worden duurder. Je kan het voer wel iets verdunnen, dus minder eiwit toevoegen en meer aminozuren. Maar op grote schaal gebeurt dit niet”, aldus van der Aar.

Of registreer je om te kunnen reageren.