Varkenshouderij

Nieuws 33 reacties

Negentig procent van de varkensbedrijven is onverkoopbaar

Nieuwegein – Het merendeel van het aantal varkensbedrijven dat te koop staat, beschouwt NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) als onverkoopbaar omdat deze objecten al langer dan een jaar te koop staan. Het aanbod zal echter nog gaan toenemen met een kwart.

Volgens de NVM-vakgroep zal het aanbod toenemen. Voorzitter Arjan van der Waaij: “We verwachten dat een grote groep van kleine bedrijven het bedrijf binnen nu en een jaar zal moeten beeindigen en op de markt brengen. Dit als gevolg van de stijgende voerkosten en het achterblijvende rendement.” Het aanbod zal nog gaan toenemen met naar schatting 25 procent. Per 1 juli 2012 stonden ongeveer 110 bedrijven te koop. Echter voor deze bedrijven is geen markt. Ongeveer zeven bedrijven zijn verkocht in de eerst helft van dit jaar. “Alleen de objecten die gunstig zijn gelegen, worden nog gekocht door grote varkenshouders. Het gaat hen namelijk enkel om de grond. De opstallen zijn meest waardeloos”, zegt Van der Waaij. Hij waarschuwt voor een verrommeling van het buitengebied en langdurige leegstand. Langdurig te koop staande bedrijven zouden uit de markt moeten worden gehaald. Van der Waaij roept locale overheden op procedures voor herbestemming van dergelijke objecten niet onnodig te traineren.

Laatste reacties

 • John*

  naar beneden met die prijzen. dan zijn er vanzelf kopers. is met de biggen ook zo.

 • ikkethuis

  nou john, jij hebt je pensioensopbouw zeker niet in je bedrijf zitten.

 • drientje

  De kleinere varkensbedrijven komen te koop omdat de bank daar de meeste kans heeft om uit de kosten te komen. Veel grote varkensbedrijven zijn zover overgefinancierd dat deze bij verkoop nooit de financiering zullen opbrengen en de bank de financiering dus gedeeltelijk moet afschrijven. Vaak zijn dit ook nog eens BV,s. Dit stellen ze zo lang mogelijk uit. Bij de glastuinbouw zie exact het zelfde verschijnsel. Kortom de kleine varkenshouder wordt gewoon een loer gedraaid.

 • John*

  wat staat er meestal? een hoop stenen met golfplaten en versleten inrichting. er is jaren niet verdiend dus ook het huis is nog niet zo geweldig onderhouden. Wat koop je dan eigenlijk? een stuk grond met een vergunning. En de grotere zeugenbedrijven 500 + zijn over het algemeen rendabeler dan zeugenbedrijven van minder dan 300.

 • agratax2

  Drientje. Waarom wordt de kleine varkenshouder een loer gedraaid? hij had enkele jaren geleden ook kunnen stoppen toen hij nog geld had en er nog behoefte was aan en geld voor ruimte in het buiten gebied. Ik wil nl. niet geloven dat de malaise in de varkenshouderij van de laatste twee jaar is, de kleintje hebben zitten hopen tegen beter weten in op betere tijden.

 • joannes

  @John en @Agratax1: Zo zie je maar het is de innovatie, mechanisatie, informatica, schaalgrootte die de achterblijvers de das om doen. Uiteindelijk vertellen je collega´s dat je een achterblijver bent die heeft zitten slapen! Het platte land moet gewoon een industrieterein worden!

 • wgtroosendaal1

  Nou@Joannes wie is de achterblijver en als je toch bekijkt wat er allemaal bij komt kijken om een paar varkens simpel en goedkoop overschot varkens te produceren.
  Vooral in Nederland wat volgens (des)kundigen en aanbod markt is en geen prijsherstel.Vooral de kosten zijn en blijven te hoog.
  Als periferie niet meer kan profiteren van jou en evt. ooit..doorberekenen(b.v VION-effect)aan de consument ben je (was je al)aan de beurt.
  Nu alle achterblijvers weg(gedrukt zijn) zijn gaat de snelheid van economisch saneren pas echt plaatsvinden.

 • drientje

  Agrotax, bij de grotere varkenshouder zijn de financiële zorgen net zo groot. Als je omvang hebt betekent dat vaak ook vreemde arbeidskrachten, kijk eens wat dat voor extra kosten geeft. Wat ik aan probeer te geven is dat de financierders (bank en Voerindustrie) de kleinere varkenshouders sommeert er mee te stoppen en de grotere varkenshouder een financiering heeft die bij beëindiging veelal veel groter is dan de verkoopwaarde. En daar passen bank en voermensen voor om dit verlies te nemen.

 • drikhend

  Het bedrijf als pensioen opbouw . Zelfde als wat bij werknemers bij de meeste pensioen fondsen gebeurt . Meer premie betalen en nog minder beuren . Alles wordt slechter verkocht of ver onder de top prijzen van het verleden . Als er niets te verdienen en de vooruit zichten niet goed zijn . Is dit ook verklaarbaar . Kijk naar de huizen prijzen en andere gebouwen . Normaal gesproken bij deze lage rente moeten er kopers zijn bij natuurlijk redelijke prijzen . Ander probleem wat speelt is natuurlijk het bestemmingsplan . Geen vee of varkens meer wat mag men wel als bedrijvigheid . Als meerdere mogelijkheden zijn is de waarde natuurlijk hoger .

 • politiek

  @ dinkhend. Wil men het buitengebied levendig,verzorgd en ,,van iedereen,, houden, dus ook van de burgers uit b.v de grote steden en dorpen dan is dat inderdaad een zeer belangrijk aandachtspunt. Ik heb zo mijn twijfels of dat gaat lukken met de huidige koers. De gezinsbedrijven agrarische sector die tot nog toe veel voor het beeldvorming zorgde is zodalijk geschiedenis en men krijgt er een industriealisering van het buitengebied voor terug. ( ook nog eens gesubsidieerd met algemeen belastinggeld.) Ik heb zo mijn twijfels of de Nederlandse samenleving dit wel echt wil, als men weet hoe dit allemaal gebeurd met de euro,s van ieder. Veel beter is het om enkel een MV beleid te houden, ( Maatschappelijk verantwoord ) van de MVO. ( ondernemen). Het ondernemen doet men met overheidsgelden en bescherming. Misschien moet men, wil men het buitengebied beschermen voor ieder wel gaan naar een MVB beleid. (Maatschappelik Verantwoord Boeren). Het ondernemen doet men voor de 50 tot 70% export van bulkproducten met al zijn nadelen inzake volksgezondheid,milieu en welzijn. Het ondernemen doet men met behulp van overheidsgelden. Beter is het om die gelden te investeren in de MVB ( Boeren) zodat geheel Nederland trots kan blijven op zijn buitengebied.

 • John*

  kostprijs op eem groot bedrijf ligt incl vreemde arbeid net zo hoog als op een kleinbedrijf. Alleen in de piek periode verkoopt het grote bedrijf zeg maar 3 tot 4 keer zoveel varkens waardoor er over de jaren heen een ondernemersinkomen is. op een klein bedrijf blijft er over de jaren heen niets over!

 • politiek

  John, als dat ,,ondernemersinkomen,, wat volgens u behaald wordt met overheidsgelden op die grotere bedrijven , is het dan niet beter om die overheidsgelden te ,,investeren,, in de gewone gezinsbedrijven zodat ook het buitengebied voor ieder acceptabel blijft. Het MVB beleid dus. (Maatschappelijk Verantwoord Boeren)

 • Jonas Brabant

  @John, daarbij vergeet je even dat als er geld bij moet, dat op het grote bedrijf zeg maar 3 tot 4 keer zo veel bij moet als op het kleine bedrijf. Weg ondernemersinkomen!

 • John*

  Per varken zal er net zoveel geld bij moeten als bij een klein bedrijf.

 • John*

  zoveel overheidsgelden zitten er niet in grote varkensbedrijven. Per varken krijgt zowel het kleine bedrijf als het grote bedrijf bij verplaatsing evenveel subsidie.

 • varkenshouderOost

  Deze koude sanering zal niet alleen de kleine varkensbedrijven treffen, de grote(re) bedrijven liggen ook steeds vaker aan infuus van hun bank en dat infuus wordt er tegenwoordig steeds sneller uitgehaald en dan voor een appel en een ei aan varkenshandelaren en dergelijke figuren verkocht die er toch nog brood inzien...over de rug van hun eigen klanten waarschijnlijk!

 • joannes

  Maar de groten zitten net iets dichter bij het financierings vuur! Iedereen die een keer Monopoly gespeeld heeft weet dat wanneer je de juiste strategy voert en geld voldoende hebt, of een lage kostprijs dankzij schaañvergroting, om je ¨arme¨ buurman te helpen, je geen windeieren legt. Uiteindelijk eindigt het spel altijd zoals de klassieker: The Winner takes it all!

 • drientje

  Nee Joannes, de groten hebben een financiering waar de bank een probleem mee heeft(BV). Als dit soort bedrijven moeten stoppen schiet de bank er bij in. Bij een kleinere varkenshouder gaat de financiering mee met leven van de dan ex-varkenshouder. Dit is de reden dat kleinere varkenshouders stoppen en het is niet zozeer de kostprijs van de varkenshouder. Tevens geilen handelaar en voerjongen ook op groot, dat gaat ook nog weer eens ten koste gaat van de kleinere varkenshouder.

 • joannes

  Ze kloppen gewoon het laatste beetje (pensioen) kapitaal uit de markt. Iedereen die varkens houdt weet dat de koppel gelijk moet zijn want anders vreten de sterken het voer op voordat de minder sterken erbij kunnen. Zo gaat het met varkenshouders ook. De spelregels moeten veranderen met regels of financiering maar anders verliezen de kleinere hun pensioen kapitaal en hun bedrijf.

 • John*

  het bedrijf van de kleinere is al waardeloos, zijn pensioen kan nog veilig gesteld worden. Alleen een grote bek is niet meer voldoende om in varkensland te overleven. je op vrijwel alle fronten goed presteren om boer te blijven.

 • hertha

  Als de belastingsdienst hier ook van op de hoogte is en het bedrijf op een nul waarde schat, is het ook makkelijker om te stoppen.

 • joannes

  De belasting dienst komt ook geld te kort, en kijkt ook alleen maar naar historie voor waardering, dus het zal lastig worden die te overtuigen van een negatieve waarde voor de toekomst.

 • W Geverink

  Ik zie hier in een varkensblad een bedrijf van 600 zeugen gesloten met twee efficiente stallen naast elkaar met alle vergunningen op 64 ha voor 275000 Dollar (220000 Euro). Niet gelijk er bovenop springen want voor iets meer dan de helft daarvan heb je hem ook. Of wat denken jullie een efficient zeugenbedrijf van 2500 zeugen op locatie 1 en vier biggenstallen op een tweede locatie met woonhuis voor 700000 Dollar (560000 Euro) Deze locaties koop je ook voor een heel stuk minder. Het hangt er dus niet alleen vanaf hoe groot, nieuw en efficient de stallen zijn maar ook of er iets wordt verdiend.

 • John*

  interessant..

 • drikhend

  Beste Drientje ik zie niet in dat varkenshandelaren en voerhandel en banken de rest schulden op zich moeten nemen . Wees blij dat er nog gekken zijn die deze bedrijven kopen . Verder denk ik dat het bij veel handelaren ook niet allemaal goud is wat er blinkt . De meeste zijn ook maar transporteur .Het verschil is dat ze de zaken moeten regelen en het betalings risico lopen bij de slachterij . En op kwaliteit en gebreken aangesproken worden . En dus hier meestal door concurrentie niet veel meer per dier hebben als vergoeding voor de vracht . Waarom denk je dat de meeste zelf het transport doen . Hier geld zelfde als bij iedereen de massa moet het geld brengen . Voer sector heeft het ook moeilijk . Hier betekent ook massa moet het bij veel maken . Kapitaal krachtig en inventief zijn zal horen bij overleven in slechte tijden .

 • drikhend

  Beste Politiek Het buiten gebied industrialiseren zal zo snel niet gebeuren of u moet de grote boeren bedrijven als industrie zien . DE gemeenten en de overheid zal dit niet willen . Hier voor zijn er bestemmingsplannen . Hier kan inspraak op worden gedaan bij veranderen van de bestemming . Maar wat belangrijk is dat gemeenten dan geen dure industrie grond meer zouden verkopen . Dit is denk ik ook een van de oorzaken dat op termijn platteland hier en daar zal gaan verloederen . Omdat investeren in een andere tak niet mag . Zou een kleine boer bepaalde neven bedrijfjes mogen uitvoeren zou hij boer kunnen blijven . Ik denk dan niet aan alleen bv een minicamping . Maar bv iets in techniek of bepaalde handel enz. Maar hier moet dan tegen overstaan dat bedrijven op duur industrie terrein hier van geen schade hebben en ook meer mogelijkheden krijgen , De tijd van hokjes denken is voorbij . Als we zo door gaan gaat stil aan alles naar de klote . Het verkrijgen van een vergunning duurt soms nog langer als de afschrijving van het gebouw of goed .Zo raken bedrijven achter en haken uiteindelijk af . Dit geld in alle sectoren .Zolang eten goedkoop verkocht wordt zal de massa het geld maken en de prijs te laag zijn voor de boeren die zogenaamd maatschappelijk verantwoord boert . Dus wie goedkoop wil eten moet niet zeveren over maatschappelijk ondernemen , Want dat helpt hij/zij zelf mee de nek om te draaien en de massa regeert . Zie resultaat ,

 • politiek

  Beste Drikhend , of koe nr. 498 die volgens de stappenteller niet of te weinig heeft gelopen tussen 8 uur en 16 uur (dood of ziek dus) nog bij het gezinsbedrijf hoort of bij de industriealisering buitengebied , is volgens de heer Bleker bij gezinsbedrijf ( tot 500 koeien) en ik denk in de beleving van de samenleving zeer duidelijk niet meer. Kies maar dus als sector , als je denkt tegen de wil in van de samenleving te kunnen ondernemen. Tevens ondernemen die grote bedrijven voor de export die op de handelsbalans niets meer toevoegt en de lasten milieu, welzijn en volksgezondheid blijven in Nederland voor risico en laste van de burger. Maar inderdaad , als we zo doorgaan gaat stilaan alles naar de klote. Zowel voor de consument als de boer, maar ook voor het dier koe, kalf, varken, kip. Wie met de huidige koers de winnaars zijn weet ik ook niet , ik zie alleen maar verliezers. Ook dus het platteland zelf.

 • pigs

  johannes en herta
  bij bedrijfsstaking met te weinig opbrengst, verschil boekwaarde/verkoopwaarde ziet de belasting stakingswinst hier moet de ondernemer belasting over betalen

 • drientje

  Drikhend, als een BV overgefinancierd is en deze gaat failliet, heeft de ondernemer geen restschuld meer in tegenstelling tot de varkenshouder met een maatschap of vof. Het is dan ook geen keuze van bank of voerleverancier om de schuld op zich te nemen, maar ze krijgen de schuld simpelweg niet terugbetaald.
  Daarom zal de kleinere varkenshouder met zijn vof of maatschap altijd eerder
  gedwongen worden z'n bedrijf te beëindigen dan zijn collega BV-houder.

 • drikhend

  Beste Drientje U heeft waarschijnlijk helemaal gelijk . Maar waarschijnlijk is de kleine boer zo verstandig om de schulden niet zo ver op te laten lopen . En zal hij of zij stoppen op een moment dat ze zelf deze beslissing nog kunnen en mogen nemen . Verder zullen ze ook eerder gaan stoppen doordat ze minder kortingen dan grote bedrijven krijgen bij inkoop . En kleine zeugenhouders hun biggen niet opgehaald worden als er teveel zijn en meestal ook dump prijzen beuren . Dus eigenlijk al weg gepest worden . En wat in verleden ook regelmatig gebeurde was dat de vrouw of soms de man er een baantje bij zocht .Dit om zo het verlies te beperken . Maar het is leuk dat je iedereen kunt betalen maar zelf niets overhoud . En geen vrije tijd meer hebt en er geen zicht meer is op verbetering . Dan kan een beslissing soms snel genomen worden .Hoe pijnlijk dan ook . Het BV verhaal zal denk ik gelden voor de wat oudere BVs . Maar bij nieuwere BVs wordt er meestal verlangd dat ondernemer garant staat . En is de BV eigenlijk waar hij voor bedoelt is belasting technisch . En niet om andere met grote schulden op te zadelen . Maar meestal als fout gaat gaat de belasting en de bank lachen met wat er te halen is en de rest moet maar zien .

 • drikhend

  Beste Politiek De computer en techniek samen met bouwkundige maatregelen . Maken dat per persoon steeds meer dieren gehouden kunnen worden . En tevens op gebied van dierwelzijn , milieu,mestverwerking enz.veel mogelijk is . Dit is ontstaan ten eerste om arbeid in de landbouw te verlichten . Wat meteen ook in de jaren 70 toen de vraag naar voedsel hard groeide door groei bevolking en toename welvaart er voldoende en betaalbaar voedsel was .Net als in de industrie heeft dit tot grotere bedrijven geleid . Toen er nog een te kort was hoorde men niemand klagen over grote mega bedrijven . Maar door dat er door deze grote bedrijven eigenlijk te veel geproduceerd wordt zijn de voedsel prijzen naar verhouding laag ten opzichte van de andere producten die vaak in prijs meermalen over de kop zijn gegaan . Dier ziekten zijn van alle tijden denk vroeger aan TBC , mildvuur ,ringworm enz. Het hele probleem is volgens mij een welvaarts probleem . Het gaat ons nog te goed . Toen we honger hadden vroegen we niet waar het vanaf kwam . Nu we voldoende hebben zijn we zogenaamd diervriendelijk en milieu bewust geworden . Maar als het op de knip aankomt kopen we de goedkope voedingsmiddelen . En vragen we niet is dit van de kleine hard werkende boer of uit een mega stal . Zouden we dat wel doen en hierop ook echt controle zijn zouden deze geen bestaan hebben als we alleen de producten kopen van bedrijven die we zgn als maatschappij eisen . Wie betaald bepaalt.

 • politiek

  drikhend. De eerste 30 % productie accoord met je verhaal. Echter de (financiele) nadelen van die overige 70% productie, denk aan gezondheidskosten mens en dier, milieu, en achteruitgang platteland worden niet direct bij het product van die individuele ondernemer weggelegd maar bij de burger. Als deze de winkel instapt zoals u aangeeft heeft deze die nadelen al betaald van die grotere agro bedrijven. De kosten van de kleinere, vaak biologische bedrijven of boeren met productie van duurzame producten liggen wel directer bij de boer. Die dienen uiteraard betaald te worden bij de super, maar ook dan betaald men dus nog die indirecte gezondheids- en milieukosten van de bedrijven die voor die 70 % export produceren.

 • drikhend

  Beste Politiek % zeggen mij niets . . Vaak spreken onderzoekers elkaar tegen . En het gevaar bestaat dat iedereen zijn verhaal koppelt wat hem of haar beste past . En zou uw verhaal geheel of deels kloppen dan geld dit ook voor veel niet landbouw bedrijven en zeker al voor het verkeer . De auto de melkkoe van de staat . Dus mijn verhaal klopt eigenlijk voor een groot deel . Want als iedereen biologische producten zou kopen zou volgens u berekening al 30% van de productie geen schade meer aanrichten (zowel financieel milieu en gezondheid). En de rest eigenlijk geen bestaan moeten hebben om dat ze geen zgn subsidie meer mogen beuren . Ten eerste zal de productie zich verplaatsen naar andere landen of wereld delen . En zullen ze waarschijnlijk ze hier onder de prijzen biologisch verkocht worden . Want niet iedereen kan of wil de duurdere producten kopen . Zo is he met schoenen ,kleding gereedschap enz. overal heb je duur en goedkoop spul wat wordt aangeboden . Beide worden verkocht . Subsidies worden in alle takken uitgekeerd als men aan de voorwaarden voldoet . Dus niet alleen in de landbouw Deze zijn puur bedoeld om bedrijven aan te zetten tot investeren en schept werkgelegenheid . Meer inkomsten rijk minder uitkeringen .Dus iedereen profiteert op de een of andere manier van subsidies . Vergelijk de 70% met de ander industrie en u zult overeenkomsten zien . Het beste allemaal maar stoppen met werken . Alleen zal zoete Gerritje zijn centen snel ophebben .

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.