Varkenshouderij

Nieuws 609 x bekeken laatste update:19 jul 2012

'Negatief effect van fokken op minder berengeur'

Bonn - Terugdringen van berengeur via fokkerij zou een negatief effect kunnen hebben op bepaalde vruchtbaarheidskenmerken. Er zou vooral een negatief effect kunnen zijn op de resultaten van eerste worpszeugen.

Die waarschuwing heeft fokkerijdeskundige Ernst Tholen van de universiteit van Bonn geuit tijdens een bijeenkomst van onderzoekers en mensen uit het bedrijfsleven uit Nederland en Duitsland in Bonn over de berengeurproblematiek en alles wat daarmee samenhangt. Volgens Tholen zou opnemen van het kenmerk lage berengeur in het fokdoel vooral effect kunnen hebben op de resultaten van de eerste worpsdieren.

Een woordvoerder van Topigs bevestigt dat in de wetenschappelijke literatuur inderdaad vaak deze negatieve samenhang wordt opgevoerd. "In de praktijk valt het gewoon heel erg mee", aldus de woordvoerder. Voor Topigs is er dan ook geen reden om het fokbeleid op het punt van berengeur te wijzigen.

Volgens onderzoeker Gé Backus van landbouweconomisch instituut LEI, die in Nederland het project berengeuronderzoek leidt zou het inderdaad mogelijk kunnen zijn dat er enige negatieve invloed uitgaat van fokkerij op berengeur. Opname van het berengeurkenmerk in het fokdoel zal ook ten koste gaan van de selectieruimte voor andere kenmerken. Dat kan betekenen dat de genetische vooruitgang voor andere kenmerken wat wordt afgeremd. De economische baten van het ontbreken van berengeur zijn echter veel groter.

Of registreer je om te kunnen reageren.