Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

NVWA: varkens met Mycobacterium avium niet meer afkeuren

Den Haag – Het volksgezondheidsrisico van de bacterie Mycobacterium avium (MA) bij varkens is verwaarloosbaar. Dat blijkt uit een recente risicobeoordeling en advies van het BuRO van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

BuRO adviseert om varkens met antistoffen tegen MA niet meer categorisch af te keuren indien er geen verdere verschijnselen worden geconstateerd tijdens de vleeskeuring. Ook worden dan (in tegenstelling tot de huidige systematiek) de koppelgenoten van deze varkens niet meer automatisch afgekeurd. Vervolgens kan ook de screening van slachtvarkens op MA door middel van bloedonderzoek verminderd worden.

Het geadviseerde verlichte regime past in de bestaande Europese wettelijke regels voor de “normale” vleeskeuring (met insnijdingen) en de zogenaamde “ketenkeuring” (zonder insnijdingen). Ze past ook bij het binnenkort te verwachten wetsvoorstel van de Europese Commissie voor een herziening van de vleeskeuring voor varkens (zonder insnijdingen).

De nieuwe systematiek betekent een lastenverlichting voor zowel de bedrijven met ketenkeuring alsmede voor de overheid, terwijl de borging van de volksgezondheid ook bij dit regime gegarandeerd blijft.

De NVWA heeft de mogelijke aanpassing van het regime van keuringsbeslissingen besproken met de varkenssector. Bedrijven die de ketenkeuring toepassen, hebben het regime hierop aangepast.

Eén reactie

  • Boertje-M-sob Henak

    Jakkes, dat klinkt smerig.Wat een gerommel met voedsel zeg. Nou eet smakelijk zou ik zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.