Varkenshouderij

Nieuws 1086 x bekeken 6 reacties

Meer nodig om krulstaart varkens te behouden

Erfurt - Er is meer nodig aan maatregelen dan enkel en alleen meer ruimte aanbieden aan varkens om zonder problemen ongecoupeerde biggen en vleesvarkens te houden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Thüringer Landesanstalt für Landwirtschaft.

Op twee bedrijven zijn ongecoupeerde biggen opgefokt en afgemest en gehuisvest volgens de geldende oppervlaktenormen. Op één bedrijf werden de dieren gesorteerd op geslacht, borgen en zeugjes, opgelegd. Op het tweede niet. Bij de geschieden opgelegd borgen trad zeer veel staartbijten op in de opfokfase. Het gebruik van blauwspray of teer hielp niet. In de mesterij verergerde het staartbijten en steeg de uitval naar 16,3 procent. Ook het verstrekken van een speelbal hielp niets. Ongeveer 70 procent van de dieren had een aangevreten staart.
Bij de ongesorteerde dieren had ongeveer 20 procent van alle dieren een aangevreten staart in de opfokfase. In de mesterij verergerde de situatie tot kompleet weggevreten staarten aan toe. Ook het aanbieden van 1 of 1,2 vierkante meter leefoppervlak leverde geen verschil op. Zonder aanvullende maatregelen is het houden van ongecoupeerde varkens niet mogelijk, blijkt uit het onderzoek.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  Verrassende uitkomst!?

 • joannes

  Hebben die varkens geen genetisch psychisch probleem?

 • Voort Gang

  De hele dag in een kaal hok is geen leven. Ze vervelen zich dood. Varkens moeten een aantal uren kunnen wroeten en knabbelen in zeer grof zaagsel, mais of stro.

 • joannes

  Dus wanneer je dat genetisch te lijf wil gaan zal het waarschijnlijk niet tot resultaat leiden.

 • W Geverink

  Voortgang lang geleden hielden wij de varkens op stro in ruime hokken en ook daar werden de staarten aangevreten.

 • Lin

  Niet best zo'n hoog %. Er zijn veel meer factoren die mee spelen:
  Voersoort en aanbod, ruimte (niet gezegt dat meer altijd beter is), klimaat, soort huisvesing, wellicht genetica, afleiding.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.