Varkenshouderij

Nieuws 412 x bekeken

Meer Nederlands varkensvlees blijft in EU

Den Haag - Nederland heeft de afgelopen jaren meer varkensvlees op de Europese markt afgezet. Het volume varkensvlees dat buiten Europa wordt geëxporteerd, daalt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2010 exporteerde Nederland 698 miljoen kilo varkensvlees naar andere Europese landen. In 2009 was dit 674 miljoen en in 2008 was dit 631 miljoen kilo. Het meeste varkensvlees werd afgezet in Duitsland (168 miljoen kilo), gevolgd door Italië (148 miljoen kilo) en Griekenland (90 miljoen kilo). België en Luxemburg namen 23 miljoen kilo Nederlands varkensvlees af.

Niet alleen een verschuiving in het volume dat binnen de Europese Unie (EU) wordt afgezet, is zichtbaar, ook het volume dat per land wordt geëxporteerd varieert. Na een dip in 2009 is in 2010 werd meer varkensvlees naar Duitsland gegaan. Naar Griekenland is de laatste jaren steeds meer geëxporteerd. Aan landen als België en Luxemburg, Denemarken en Frankrijk wordt steeds minder Nederlands varkensvlees verkocht.

Nederland heeft de laatste jaren minder varkensvlees buiten de EU afgezet. Het volume ging van 138 miljoen kilo in 2008 naar 99,5 miljoen kilo in 2009 naar 93,9 miljoen kilo in 2010. Een sterke daling was te zien in de export naar Aziatische landen zoals Zuid-Korea, Japan, China en Taiwan.

CBS-cijfers over de 2011 export van Nederlands varkensvlees zijn nog niet beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.