Varkenshouderij

Nieuws 598 x bekeken 1 reactielaatste update:4 jul 2012

LTO; inseminatieverbod helpt niet voor verbetering dierenwelzijn

Den Haag – Een inseminatieverbod voor zeugenbedrijven die nog niet zijn omgeschakeld naar groepshuisvesting draagt niet bij aan het verbeteren van het dierenwelzijn. Dat zegt Annechien ten Have, voorzitter van de LTO-vakgroep varkenshouderij.

“De meeste bedrijven die nog niet zijn omgeschakeld hebben problemen met het verkrijgen van een vergunning. Als je een inseminatieverbod instelt, is de boer ten onrechte de dupe van de problemen met de vergunningverlening”, vindt Ten Have. Ze pleit er bij de overheid voor om zich in te zetten om de knelgevallen te helpen bij de vergunningverlening. “En dat gaat verder dan het schrijven van een brief naar gemeenten en provincies. De overheid heeft hierbij ook een verantwoordelijkheid bij het verbeteren van het dierenwelzijn”, vindt de LTO-bestuurder.

De Dierenbescherming stelde dinsdag een inseminatieverbod voor, voor bedrijven die per 1 september nog niet voldoen aan de verplichte groepshuisvesting voor zeugen, die 1 januari 2013 van kracht wordt. Doel hiervan is zeker te weten dat varkenshouders hun zeugen niet meer in boxen houden.

Met het verbod wil de Dierenbescherming bereiken dat geen enkele varkensfokker in het nieuwe jaar nog drachtige zeugen houdt in boxen. Het zit de dierenbeschermers niet lekker dat varkenshouders 15 jaar de tijd hebben gehad om over te stappen en dat een kleine groep nu nog niet zover is en uitstel heeft gevraagd.

Deze achterblijvers moeten niet weer uitstel krijgen, want ze zijn verwijtbaar te laat met de vergunningprocedure begonnen, is de boodschap van de Dierenbescherming. De krappe box waar de zeug zich niet in kan bewegen en waarin het dier in de eigen mest ligt, vindt de organisatie een aantasting van het dierenwelzijn aangezien varkens in een sociale groep met soortgenoten willen leven.

Eén reactie

  • drientje

    Tja, als Annechien meent dat 15 jaar te kort is voor een vergunningverlening, heeft ze toch nog wel wat uit te leggen. Bovendien is een zeugenbedrijf leeg draaien bij de huidige prijzen op zich ook al geen verkeerde activiteit.
    Hooguit dat de ' erfbetreders' wat beginnen te piepen

Of registreer je om te kunnen reageren.