Varkenshouderij

Nieuws 665 x bekeken

KDV wil energieneutrale productie

Valkenswaard - Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) streeft voor de gehele keten naar een energieneutrale productie. Dit gaat dan gelden vanaf het varkensbedrijf en het voer wat deze gebruikt tot en met de retail.

KDV gaf onlangs aan de activiteiten los van Milieukeur voort te zetten en met aanvullende eisen te komen. Een van deze nieuwe eisen is dat de deelnemende varkenshouders van KDV in 2016 energieneutraal moeten produceren. In 2020 moet het traject tot en met de retail klaar zijn. Om energieneutraal te produceren gaan varkenshouders energie opwekken. Op het gebied van dierenwelzijn werkt KDV al met een volledig castratieverbod. Aan de wettelijke eisen van groepshuisvesting voor de dragende zeugen komen geen aanvullende eisen. Wel wil KDV zoeken naar meer en beter afleidingsmateriaal voor guste en dragende zeugen en op die manier zorgen voor meer dierwelzijn. In 2016 wil men toe naar een stop op het couperen van biggen. Tanden slijpen mag alleen als daar uitdrukkelijke aanleiding toe is en bijdraagt aan het welzijn voor de zeug. De zoogperiode moet er op gericht zijn om de tomen maximaal bijeen te laten in combinatie met een hogere speenleeftijd dan 21 dagen. Ook zoekt KDV naar mogelijkheden voor afleidingsmateriaal in het kraamhok. KDV streeft naar zodanige bedrijfsomstandiheden en gezondheid van de dieren dat er minder dan 3 dierdagdosering nodig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.