Varkenshouderij

Nieuws 1116 x bekeken 4 reacties

ING: kapitaalsbehoefte varkensbedrijven sterk gestegen

Amsterdam - Varkensbedrijven hebben behoefte aan meer kapitaal. Dat is een rechtstreeks gevolg van de sterk gestegen voerprijzen. Dat stelt de ING bank.

Een vleesvarkenshouderij met 5.000 varkens heeft een 100.000 euro grotere kapitaalsbehoefte dan in 2009. Per gemiddeld aanwezig vleesvarkens is de kapitaalsbehoefte gestegen met €19,50 per big. Een zeugenhouder ziet zijn kapitaalbehoefte oplopen door het duurdere voer met ongeveer 70 euro per gemiddeld aanwezige zeug. Dat heeft de ING bank becijferd.

De bank legt een link met de sterk gestegen voerprijzen. In juni lagen de grondstofprijzen meer dan 40 procent boven het niveau van 2009. Vleesvarkensbrok kostte in 2009 gemiddeld €20,10 per 100 kilo, maar lag in juni op €28,30 per 100 kilo. De ING becijfert dat de kostenverhoging per kilo verkoopbaar vlees uitkomt op zo'n 60 cent (45 kilo per varken van 92 kilo geslacht gewicht).

Sectormanager Kees van Vliet van de ING bank verwacht niet dat de grondstofprijzen op korte termijn zullen dalen. Wel stelt hij vertrouwen te hebben in de varkenscyclus. Er komt dus een moment dat de hoge productiekosten en verhoogde kapitaalsbehoefte zich vertalen in betere vleesprijzen. Aan de andere kant wijst hij er op dat de varkenshouderij in Nederland minder snel in kan spelen op wijzigende productieomstandigheden door de structuur van de sector. "Je ziet in het buitenland de productie veel meer in handen van grote geïntegreerde concerns met verschillende vestigingen. Die zijn eerder en sneller in staat om de productieomvang aan te passen en zo in te spelen op de markt. Hier zijn de producenten nog altijd in de situatie dat ze maar af moeten wachten wat er wordt betaald voor hun product."

Van Vliet adviseert varkenshouders op tijd in gesprek te gaan met hun bankadviseur om te voorkomen dat de problemen hen boven het hoofd groeien. "Wij bekijken per geval hoe de situatie is. Goede bedrijven waarvan wij overtuigd zijn dat ze een toekomst hebben, blijven we financieren." Wel geeft hij aan dat ook de ING kritisch kijkt naar de bedrijven. Dat is een gevolg van de bankencrisis van vier jaar geleden en de daaruit voortgekomen maatregelen voor de banken.

Laatste reacties

 • joannes

  Dat ga je krijgen! Ze signaleren een kritische houding en, en passant, zeggen ze er bij, dat grote geintegreerde bedrijven sneller reageren op markt veranderingen. Dus..... wat moet ik nou begrijpen! De niet geintegreerde kleinere bedrijven zijn kwetsbaarder en worden niet gefinancieerd? Het zou juist andersom moeten zijn, diegene die het met ¨industriele productie¨ verpesten voor het imago , de overcapaciteit en daarmee de prijs zouden het eerst aangepakt moeten worden. Zij zijn onevenredig verantwoordelijk samen met hun leveranciers, ook de geld leveranciers: Banken. Het probleem is dat sociale problemen altijd op de overheid kunnen worden afgewenteld. De kosten daarvan komen nooit in de bedrijfsplannen, die de bank goed gekeurd, voor.

 • drientje

  Ha ha Joannes, Kees van V. weet ook wel dat het gezinsbedrijf beter is voor het imago van de sector. De halve Nederlandse varkensstapel zit al niet meer bij het gezinsbedrijf. Maar Kees weet ook dat de grote jongens hun bedrijfsvoering in een over gefinancierde BV hebben zitten. Dus financiert hij vrolijk bij, anders wordt door de BV-houder de stekker er uit getrokken en moet hij zijn financiering afboeken. Dan kun je beter bij dat gezinsbedrijf er boven op zitten, en de financiering stop zetten, daar is meestal ook nog wel wat te halen(woning, grond).
  O ja laten we met elkaar zorgen dat geen enkele bankmedewerker nog een leuke verjaardag heeft.

 • John*

  bv's zijn veel moeilijker te financieren dan een vof... Er worden garanties gevraagd en betalingstermijnen zijn minder flexibel. Geen enkele financier/leverancier wil meefietsen met een failliete BV. Wil je als bv zwaar gefinancierd zitten dan zal je echt top moeten draaien, In de meeste gevallen gebeurt dit ook en de bank graag meedelen in het rendement.

 • John*

  bv's zijn veel moeilijker te financieren dan een vof... Er worden garanties gevraagd en betalingstermijnen zijn minder flexibel. Geen enkele financier/leverancier wil meefietsen met een failliete BV. Wil je als bv zwaar gefinancierd zitten dan zal je echt top moeten draaien, In de meeste gevallen gebeurt dit ook en de bank graag meedelen in het rendement.

Of registreer je om te kunnen reageren.