Varkenshouderij

Nieuws 6105 x bekeken 1 reactie

Franse rechter vernietigt vergunning mega-varkensbedrijf

Rennes – De administratieve rechtbank van Rennes heeft de vergunning voor een megavarkensbedrijf met 1.100 zeugen in Trébrivan, Bretagne, vernietigd.

De rechter heeft de bouwvergunning voor het bedrijf, dat al sinds begin vorig jaar draait, echter in stand gelaten.

De komst van het varkensbedrijf is steeds fel omstreden geweest. Daarbij speelt een rol dat de varkenshouderij in Bretagne grotendeels verantwoordelijk wordt gehouden voor de watervervuiling en de daardoor veroorzaakte plagen met giftige groene algen op de stranden. In dat kader hadden milieu-organisaties ook het beroep tegen zowel de bouw- als de werkvergunning bij de rechtbank in Rennes aangetekend.

Volgens de rechtbank beantwoordt het milieukundig onderzoek en vooral het mestplan van het varkensbedrijf niet aan de eisen. In het mestplan wordt voorzien om 5.300 kub mest te storten op vier locaties van in totaal 400 hectare. De gevolgen van dat mestplan voor onder meer de waterkwaliteit zijn volgens de rechter echter onvoldoende in kaart gebracht. Zowel het publiek als de overheid zijn daardoor niet voldoende geïnformeerd over de gevaren en risico’s van het project, formuleert de rechter. De rechtbank heeft echter niet de sluiting van het bedrijf bevolen. Verwacht wordt daarom dat er nu een nieuw openbaar onderzoek naar de milieugevolgen komt.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.