Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Franse varkenssector wil voerprijs doorberekenen

Parijs - De voorzitter van de Franse boerenbond pleit voor een doorberekening van de hoge voerprijzen in de prijs van varkensvlees.

De reden hiervoor is de historisch hoge graanprijzen. Graan en maïsprijzen zijn in Europa de laatste weken met 25 procent gestegen. Sojameel uit de Verenigde Staten, dat veel wordt gebruikt in veevoer, stond afgelopen week op recordhoogte.

De voorzitter van de Franse boerenbond FNSEA, Xavier Beulin, is bezorgd over deze trend en voorspelt een herhaling van de situatie in 2007/2008. Het tekort aan granen leidde toen tot hoge voedselprijzen en economische en financiele instabiltieit. Beulin wil dat supermarkten en de sector snel om tafel gaan om de hoge voerprijzen door te berekenen in het vlees.

In Nederland heeft Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakgroep Varkenshouders, zich ook al vaker uitgesproken dat flucterende voerprijzen doorberekend moeten worden in de prijs die varkenshouders voor het vlees krijgen. Vooralsnog is dit niet gelukt.

Laatste reacties

 • Lin

  En waarom niet vraag ik me af?
  Als de aardappels duur worden, dan gaat de friteprijs omhoog, nog voordat deze aardappels geoogst zijn.
  Als de graanprijzen duur worden vliegen de broodprijzen omhoog, terwijl ze het graan vervingen voor sojameel (toen dat nog goedkoper was).
  En als het graan en soja duur wordt, de veevoederhandel de prijzen wel omhoog mag doen, mag dat niet doorberekend worden naar het vlees om de consument te beschermen?? Waarvoor? Zodat ze hun i-fone, i-pad en flatscreen nog kunnen betalen? Is diervriendelijk en mileuvriendelijk vlees geen luxe waar voor betaald mag worden?
  Dat de Nederlandse varkensboeren moeten stoppen met het produceren van zo milieu- en diervriendelijk mogelijk vlees, dat is dan jammmer? Dan vinden we dat dat wel zo geproduceert moet worden, maar importeren we lekker de goedkope rommel? Dat gaat mijn begrip te boven. Maar goed, ik ben maar een domme, dier- en milieu onvriendelijke boerin. De lol gaat er af en ik zou al buitenshuis gaan werken, maar probeer maar een baan op hbo niveau te zoeken in deze economie, in het hoge noorden en met mijn boeren diploma's.

 • John*

  als veehouder zit je gewoon in de tang, de beesten moeten vreten en worden vanzelf slachtrijp. Voor het komende jaar is vrij precies te voorspellen hoeveel koeien, varkens en kippen er komen. Tja en stapelen gaat helaas niet.

 • joannes

  Beste zusjelinda het grote verschil met een Iphone of iets dergelijks is dat er maar 1 bedrijf is die die veel gevraagde producten produceert, en dat de distributeurs ze moeten verkopen in hun assortiment omdat ze ander klanten kwijt raken. Bij vlees is het precies omgedraaid. Te veel producenten, te veel productie, elke distributeur kan overal zijn grondstoffen inkopen. In vergelijking met Apple zou je Black Berry kunnen nemen, Ook een leverancier die veel succes had maar nu zijn 2e reorganisatie achter de rug heeft en duizenden mensen ontslaat omdat eenvoudig de productien niet meer gewild zijn. De boeren hebben omdat ze met velen zijn altijd steun gehad van ¨strategische¨ subsidies die geleid heeft tot bescherming in slechte tijden en superwinsten in periode van schaarste aan producten. Dat laatste vooral, motiveert veel boeren vooral vol tehouden in slechte tijden om die superwinst een keer te cashen. Kortom een compleet verstoort economisch motivatie process dankzij subsidies.

 • joannes

  Beste John* een boer zit niet in de tang, Een boer kiest ervoor om vlees, melk of eieren te produceren en loopt daarbij ondernemers risico zoals elke ondernemer. Het leuke maar het vervelende is dat het om levende have gaat. De beesten kunnen geen dag zonder eten en kunnen niet even in een opslag voor wanneer de prijs niet goed is. Dat betekent een ondernemers risico op bijna alles. Daarvoor is ook die ¨strategische¨ subsidie door destijds S. Mansholt uitgevonden om boeren maar vooral de moed erin te laten houden. Sicco Mansholt kreeg spijt in zijn laatste jaren en nu is dit uitgegroeid naar een industrie die 2/3 exporteert. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sicco_Mansholt . Het is een industrie geworden, met flinterdunne marges, voor iets wat geen industrie is!

 • John*

  joannes, ik heb er voor gekozen om in de tang te zitten. ik weet dat de marges flinterdun zijn en probeer er het beste van te maken. We produceren in een volwassen sector met nauwelijks groei. Wil je overleven dan zal je slim en sterk moeten zijn zodat de tang je niet doorknipt.

 • jentje

  tot zover de eerste lezing van de profeet joannes

 • varkenshouder1

  De profeet Joannes heeft wel de kern van waarheid in zijn verhaal zitten. Ik ben het ermee eens dat bovenmatige welzijns en milieueisen in de prijs vergoed moeten worden, samen met een grondstofprijs correctie. Daar is niet mis mee. Doen we dat niet dan wordt in de West Europese varkenshouderij 75% weggesaneerd vanwege opkomende importen buiten de EU. In Engeland ligt nu het grote voorbeeld. Dat moeten we met zijn allen niet willen.

 • jentje

  Volgens mij heeft John wel gelijk. Een boer zit wel in de tang. Hij is één van de enigste ondernemers waarbij zijn opbrengst- en kostprijs in zijn plaats wordt bepaald.
  Al hetgeen voor en na de varkensboer gaat met de winst lopen terwijl de varkensboer 7 dagen op 7 werkt en al het risico loopt. Iedereen is tegen industrie maar met de marges van tegenwoordig wordt men er wel toe gedreven. Het gelul over subsidies snap ik eingelijk niet.
  De varkenshouderij ontvangt toch geen subsidies per kop ivm de akkerbouw.
  Er is geen handel meer.
  Hetgeen voor en na de varkensboer is een kleine wereld van een 30tal ondernemingen waarbij iedereen , iedereen kent.
  Zodoende is het gemakkelijk prijsafspraken te maken. Van zodra een varkensboer van klant of leveranciers verandert weet die nieuwe al hoeveel en voor welke prijs men werkt ...

 • joannes

  Beste Jentje, een boer is een ondernemer die naast normale bedrijfs risico´s ook natuur risico´s voor zijn rekening neemt en dat met levende have die dubbel gevoelig is voor incidenten. Wanneer hij in een tang zou zitten, komt dat, omdat er gewoon te veel aanbod is, en hij zijn verkoopprijs niet kan vragen. Te veel aanbod omdat er voordurend aan uitbreiding van capaciteit met kostprijsverlaging wordt gewerkt. Nu met de verwachte stijging van de voerprijzen hopen de wat efficientere bedrijven op een versnelde uitstoot van minder efficiente bedrijven en daarmee een behoorlijke, of misschien wel superwinst, te scoren. Want in slechte tijden dunne marges, worden vette marges bij schaarste. Kortom de productie efficientie wordt bijna altijd vertaald in sanering van minder efficiente collega´s omdat efficientie in de regel met capaciteits uitbreiding gepaard gaat. De consument en export industrie zijn de lachende derde! De tussen schakels werken voor winst omdat zij zich orienteren op hun mogelijke afzet en niet op productie efficientie: Eerst verwachte vraag en dan pas inkopen. Het is onzin te verwachten dat consumenten vrijwillig meer gaan betalen voor iets waar markt technisch al teveel van is. Een hogere prijs in de winkel zou zelfs een verbruiks daling tot gevolg hebben als je uitgaat van een bepaald (beperkt) consumenten budget.

 • varkenshouder1

  Ik vraag mezelf af of het vlees blijft liggen als er € 0.25 / kg milieu, welzijns en grondstof toeslag opgezet wordt. Ik denk van niet. Wij moeten alleen zorgen voor betere kwaliteit want dat laat bij de meeste supermarkten ernstig te wensen over.

 • W Geverink

  Ik weet waar je over praat varkenshouder1. Als er in plaats van op groei per dag en biggen per zeug rekening gehouden zou worden met de eetbaarheid van het product was er voor varkensvlees een flinke uitbreiding van het marktaandeel mogelijk. Vooral in Europa is varkensvlees tegenwoordig zo schraal dat het door de gemiddelde kok moeilijk klaar te maken is zonder het te verprutsen. Droog als hout, taai als leer. Als het tot overmaat van ramp ook nog smaakt naar mais dan geeft de consument zijn portie aan Fikkie.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.