Varkenshouderij

Nieuws

Eilandvarkens ideaal voor obesitasonderzoek

Het Deens Nationale Veterinaire Instituut gaat samen met de Indiana Universiteit in Amerika een speciaal type varken gebruiken voor onderzoek naar obesitas bij mensen.

Het varken dat wordt gebruikt is een wild varken dat voorkomt op het eiland Ossabaw voor de kust van Amerika. Dit varken vreet zich in de zomermaanden vol om de winter goed door te komen, wanneer er op het eiland geen voedsel meer is. De gewichtstoename is in deze periode enorm en ze laten ook dezelfde symptomen zien als mensen met obesitas (zoals hoge bloeddruk en type 2 diabetes). Volgens de onderzoekers zijn de dieren daarom een stuk geschikter voor obesitasonderzoek dan laboratoriumdieren die minder menselijke symptomen laten zien. De Indiana Universiteit heeft een aantal van deze eilandvarkens in zijn bezit.

Of registreer je om te kunnen reageren.