Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

“Crisis verwacht voor Russische varkenshouderij”

Moskou – In Rusland verwacht men een stijging van 25 procent in de kostprijs van varkensvlees. Dat meldt het Russische accountantsbureau 'Sovekon'.

Volgens de analisten zijn de hoge graanprijzen hier een gevolg van. “Als de graanprijzen blijven doorstijgen in augustus voorspel ik een crisis in de Russische varkenshouderij”, aldus Andrei Sizov, directeur van Sovekon.

In de zomer is de gemiddelde prijs van een ton granen in Rusland met 25 dollar (21 euro) per week gestegen. Sinds mei zijn hierdoor de varkensvoerkosten gestegen met 15,7 procent.

De laatste weken is er wat regen gevallen in de zuidelijke graanregio's van Rusland waardoor de stijging van de voerprijzen iets is afgezwakt. Volgens de experts van Sovekon is dit slechts tijdelijk omdat de oogsten in de Verenigde Staten nog steeds problematisch zijn.

Een verdere toename van 15 procent in de varkensvoerkosten tegen het einde van 2012 is daarom niet ondenkbaar. “Dit zou een ramp betekenen voor de Russische varkenssector. Naar schatting zal dan een derde van de bedrijven flinke verliezen draaien en mogelijk zullen stoppen”, aldus Sizov.

Vorig jaar produceerde Rusland 940 miljoen kilogram varkensvlees. Het land telde 17,3 miljoen varkens. In 2012 is een groot deel van de varkensstapel weggevaagd door uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Laatste reacties

  • John*

    dat er extra geinvesteerd moet worden in duur voer is niet meteen een verlies! een varken maken duurt 11 maanden. Als elf maanden later de vleesprijs niet kosten dekkend is wordt er pas verlies gemaakt.

  • drientje

    Kennelijk zijn de varkenshouders in niet gewend om verlies te draaien, in Nederland is dit lang gemeengoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.