Varkenshouderij

Nieuws 574 x bekeken

Compensatie voor verdoving bij castratie biggen voor Zweedse zeugenhouders

Jönköping - Zeugenhouders in Zweden krijgen van de overheid financiële compensatie als ze biggen verdoven bij de castratie. De in september ingaande regeling geldt tot een wettelijk verbod op verdovingsloze castratie van kracht wordt. Dat verbod gaat gelden in 2016.

De compensatie wordt op aanvraag toegekend. Ook de kosten voor pijnstillende middelen en van vaccin tegen berenlucht kunnen worden vergoed. Vaccineren tegen berengeur is een alternatief voor castratie. Hoe hoog de vergoedingen worden is nog niet vastgesteld. Volgens de Zweedse varkenshoudersorganisatie Sveriges Grisproducenter dient de vergoeding voor verdoving rond de 1 euro per big te zijn. Ook gezien de extra werkzaamheden die het met zich mee brengt. Los daarvan betreuren de varkenshouders het, dat er een wet aan te pas moet komen. Zij hadden liever een vrijwillige regeling gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.