Varkenshouderij

Nieuws 2369 x bekeken 14 reacties

Brazilië koopt varkens op

Rio de Janeiro - De Braziliaanse overheid gaat 50.000 varkens voor de minimumprijs opkopen om de markt weer in evenwicht te brengen. Hiervoor wordt 12,4 miljoen euro betaald.

Het Braziliaanse ministerie van landbouw hoopt hiermee dat varkensboeren weer voor een goede prijs kunnen gaan produceren. Daarnaast is er een lening met een gunstig rentetarief geopend, waar varkensboeren gebruik van kunnen maken. 

Laatste reacties

 • joannes

  Hebben ze daar ook al overcapaciteit? En.... interventie?

 • schoenmakers1

  ongeoorloofde staatssteun, als alles volgens dezelfde regels zou gebeuren kunnen we hier makkelijk met de brazilianen concureren

 • kenner

  hier mogen de varkenshouders financieel doodbloeden , de regering vult haar eigen zakken , de boerenorganisaties doen 2 keer niks , en vinden het heel gewoon dat de varkensprijzen zakken terwijl de voerprijzen al maanden stijgen ,
  binnen 2 maand geen enkel familiaal varkensbedrijf meer te bespeuren .......

 • John*

  hier hebben we vorig jaar ook een regeling gehad om vraag en aanbod in balans te krijgen.. niets mis mee!. Misschien zou het hier ook wel netjes zijn om een regeling in te stellen zodat we de prijzen 20 cent / kg op kunnen krikken?

 • joannes

  Ben je weleens in Brazilië geweest Schoenmakers 1? Als je de foto bestudeerd geven ze in iedergaval minder uit aan stallen. Daarom moeten Nederlanders niet denken dat ze op wereld niveau kunnen concurreren. We lijden aan overcapaciteit! En zeker wanneer het voer duurder wordt. De vraag wordt dan: Voeren al die varkenshouders eerst hun varkens en verarmen zelf of....... eerst minder varkens om vervolgens tegen hogere prijzen de overige varkens te verkopen. = Minder voeren en hoger opbrengst. Zo zullen ze in Brazilië ook gedacht hebben!

 • politiek

  12,4 miljoen euro voor 50.000 varkens is dus 248 euro per varken. Bij geslacht gewicht an 90 kg is dat 2,75 euro per kg. Onduidelijk is of Brazilie net als b.v. Nederland subsidies geeft voor industriealisering van de bedrijven. Denk aan investering luchtwassers, energie, welzijn, enz. enz. , waardoor subsidies/ondersteuning op kan lopen tot meer als 2 miljoen per bedrijf.

 • joannes

  @Politiek, jij gaat uit van slachtvarkens, maar wanneer je uitgaat van dekrijpe zeugen wordt het verhaal anders. Dan halen ze in 1 slag productie capaciteit uit de markt die niet meer vreet en ook niet produceert. Dan krijgt de ¨subsidie¨ een scherp kantje! Het gaat niet zozeer om het vlees als om de productie (over) capaciteit die de boeren arm maakt!

 • marina1904

  Als we nou hier een paar procent meer gaan houden hebben we dat stukje van brazilie zo erbij

 • John*

  brazilie is ook een exportland.. overaanbod lijdt tot grote dalingen en tekorten tot stijging. Door een groot volume te produceren met een lage kostprijs is dit vol te houden. De situatie is daar geen haar beter dan in Nederland.

 • politiek

  mijn inziens kun je beter het correcte volume produceren wat voldende is om eigen bevolking te voeden. Vergelijk je het met Nederland , winstgevend is die 70 % export echt niet , want dat moet concureren met de wereldmarkt. Hierdoor zal ook de 30 % wat in Nederland blijft atijd onder druk blijven staan wat prijsvorming betreft. Je kan als varkenshouder(ij) in Nederland beter 30 % van je dieren hebben wat een positief bedrijfsresutaat geeft , als die 100 % wat een negatief inkomen geeft en ook wel zal blijven omdat het moet concureren met de wereldmarkt. Tevens kun je met die 30 % veel beter inspelen op de Nederlandse consumtievraag en ontwijk je veel ( economische)risico,s door die 70 % export betreffende volksgezondheid , welzijn dieren, milieu. Tevens kan de overheid miljoenen euro,s besparen vanwege de subsidies/steumaatregelen, vooral geprobeerd om de grotere industrie varkensbedrijven te vernieuwen.

 • John*

  het is dat er landsgrens ligt.. maar al onze productie wordt binnen 300 km geconsumeerd. het vlees in brazilie is langer onderweg!.

 • joannes

  De banken waren ook te groot voor Nederland en die MOETEN nu kleiner omdat de Nederlandse belastingbetaler het risico niet kan dragen. Ze komen ook nog wel eens een keer bij de varkenshouderij voor de risico´s!

 • W Geverink

  Het is mooi dat nu alle in nederland geproduceerde varkensvlees binnen de driehonderd kilometer geconsumeerd word John want vorig jaar ging er nog 59000 ton naar Italie, 53000 ton naar Griekenland en 160000 ton naar voormalige oostbloklanden. Ik dacht dat Nederland naar China zou exporteren of is daar ook van af gezien?

 • John*

  vierkantsverwaarding. alle varkenshazen blijven in de buurt. De rest is over.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.