Varkenshouderij

Nieuws 2062 x bekeken

Boetes voor incorrecte levering biggen

Zoetermeer - Het Tuchtgerecht van het Productschap Vee en Vlees heeft in drie zaken boetes opgelegd vanwege overtredingen van de Verordening Varkensleveringen (VVL).

Het ging om een vermeerderaar met een B-status die twee maal varkens heeft afgevoerd naar een varkensbedrijf met een B-status. Dit mag niet, een B-bedrijf mag alleen varkens ontvangen van een A-, C- of E-bedrijf. Er is een geldboete van 500 euro opgelegd, waarvan een deel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
De tweede zaak betrof een vermeerderaar met een B-status die in een periode aan te veel vleesvarkenshouders biggen heeft geleverd. Ook hier is een geldboete van 500 euro opgelegd, waarvan een deel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De derde zaak betrof ook een vermeerderaar met een B-status die in een periode aan te veel vleesvarkenshouders biggen heeft geleverd. Daarnaast heeft er een transport plaatsgevonden van biggen zonder dat daar een transportdocument voor was aangevraagd. Deze varkenshouder kreeg een geldboete van 1000 euro, waarvan een deel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Bij het opleggen van de boetes heeft het Tuchtgerecht geoordeeld dat bovenstaande varkenshouders een risico nemen voor de varkenssector in Nederland. Door varkens aan- of af te voeren in strijd met de voorschriften van de verordening is het risico van verspreiding van besmettelijke dierziekten vergroot.

Of registreer je om te kunnen reageren.