Varkenshouderij

Nieuws 4603 x bekeken 7 reacties

Belgische varkenshouderij in zwaar weer

Brussel - De Belgische landbouworganisatie ABS trekt aan de alarmbel. “De varkenshouderij zakt steeds dieper weg in een bodemloze put”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme.

De hoge grondstoffenprijzen - en daarmee samenhangend de veevoederprijzen – worden meestal aangehaald als grote oorzaak. “Maar schijn bedriegt”, meent Vandamme. “De vleesprijs blijkt, ondanks een hogere prijs ten opzichte van voorgaande jaren, de stijgende tendens niet voldoende te volgen.” ABS vraagt zich af of er geen marktverstorende elementen in het spel zijn. “Op Europees niveau zien we een daling van de varkensstapel en de export uit Europa zit al lange tijd in stijgende lijn.”

Volgens ABS zou er dus al geruime tijd een verbetering moeten zijn in de prijsvorming, als de markt van vraag en aanbod speelt. “Vanuit de primaire sector is bijna iedereen het er over eens dat de vleesverwerkende industrie en de distributiesector hun aankoopmacht meer en meer misbruiken. Wekelijks zien we in reclamefolders van supermarkten aanbiedingen met varkensvlees dat gedegradeerd is tot een goedkoop lokmiddel. De strijd om de consument woedt immers heviger dan ooit tevoren, het zal hen worst wezen wie daaronder lijdt.”

Toen Vlaams minister-president Kris Peeters begin december 2011 het actieplan varkenshouderij heeft voorgesteld, is de situatie in de Vlaamse varkenshouderij alleen nog maar verslechterd, meent de landbouworganisatie. “Onze Vlaamse minister heeft altijd gezegd dat een overheid niet kan ingrijpen in de markt, maar dit zal op termijn de enige mogelijkheid zijn om onze Vlaamse varkenshouderij te laten overleven”, aldus voorzitter Vandamme.

Bron: Vilt.be

Laatste reacties

 • drientje

  De situatie is in Nederland natuurlijk niet anders. Ook hier gaat de overheid niet ingrijpen,dus gaan ook hier varkenshouderijen niet overleven. Gelukkig hebben we nog de industriële varkenshouderij, die weet de sores feilloos door te schuiven
  naar bank en voerindustrie.

 • joannes

  @drientje, mits ze de vergunningen krijgen voor hun uitbreidingen! De politiek moet wakker worden, en begrijpen, dat ze het sociale plattelands leven niet helpen met het steunen van banken en voerfabrieken. In zo´n crisis werken ze er eerst weer een paar familiebedrijven uit om vervolgens meer marktaandeel te claimen in een land met chronische overcapaciteit.

 • drientje

  Joannes, je wil niet weten hoeveel vergunningen er nog op de plank liggen.
  Laten we het hier niet van laten afhangen. De politiek, politicie zijn wel wakker,
  alleen ze zijn druk met hun eigen stoel. De familie/gezinsbedrijven gaan simpelweg het onderspit delven. Het is wat weinigen willen, maar wel staat te gebeuren. Misschien kunnen we alvast de banken, voerindustrie en varkenshandel
  feliciteren met hun inzet.

 • politiek

  Drientje vind jij dat de belangenbehartigers ook een taak hebben met het redden van de gezinsbedrijven. Ik denk aan de (Z)LTO en de NVV. Ze zijn immers opgericht voor het behartigen van de belangen achterban. Ze zijn opvallend stil en rustig inzake de belangen familiebedrijven en inderdaad ze worden actief als het gaat voor de belangen voor de grote banken, voer industrie en varkenshandel. Vaak zitten bestuurder bij elkaar in bestuur, commissariaat danwel raad van toezicht. Het gaat de bestuurders meer om de economishe industriele belangen mijn inziens en de nadelen , volksgezondheid, milieu , welzijn zijn voor de gemeenschap allen tesamen. Mijn inziens staat deze ontwikkeling de Nederlandse samenleving erg tegen dus die zal echt wel met een mening komen bij en na de volgende verkiezingen. En inderdaad , dan kijken de huidige bestuuders elkaar weer aan met de vraag dat men het niet snapt...... en, de ,,schuld,, ligt bij de burger ( cunsument)( supermarkten).

 • John*

  in de moderne stallen kan 1 vak 500 zeugen of 5000 vleesvarkens verzorgen. Heb je minder dieren dan werk je parttime en zal je een neventak erbij moeten zoeken. Doe je dit niet dan teer je in op je vermogen. Die neventak kan natuurlijk ook een gedeelte akkerbouw zijn.

 • W Geverink

  Of een krantenwijk... Als je een moderne stal van 4000 varkens hebt heeft die ongeveer anderhalf miljoen Euro gekost. Als je dan nog een baantje nodig hebt om de kop boven water te houden is het niet verstandig zo'n investering te doen.

 • politiek

  John, je zult best wel een Baan(tje) vinden als je dat kan. 1 vak , 38 uur per week dus , 500 zeugen correct verzorgen incl. de correcte geboortezorg voor de 15.000 biggen die elk jaar geboren worden, en correct grootbrengen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.