Varkenshouderij

Nieuws 383 x bekeken

Belgische enquete over groepshuisvesting

Brussel - Belgische varkenshouders krijgen één dezer dagen een vragenlijst in de bus van de Dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. De overheidsdienst wil met deze enquête een beeld krijgen hoe het is gesteld met de omschakeling van de Belgische varkenshouderij naar groepshuisvesting.

Volgens adviseur Toon de Keukelaere van de Belgische Boerenbond is in België ongeveer de helft van de zeugenbedrijven omgeschakeld op groepshuisvestingsystemen. Hij verwacht dat het komende halfjaar nog 20 tot 30 procent van de bedrijven om zullen schakelen. Het zijn vooral de grotere moderne toekomstgerichte bedrijven die hun zaakjes al voor elkaar hebben, zo verwacht De Keukelaere.

De Keukelaere verwacht niet dat de Boerenbond aan zal dringen op uitstel van de maatregel. Het is al sinds 2003 bekend dat de overgang naar groepshuisvesting verplicht is. Wel vindt de Boerenbond het belangrijk dat overal in Europa dezelfde regels zullen gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.