Varkenshouderij

Nieuws

Voersysteem maakt individuele voedering mogelijk

Wageningen - Nedap Agri, Verbakel en De Heus Voeders hebben een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om vleesvarkens individueel te voeren.

De ontwikkeling is onderdeel van het project ‘Vitale vleesvarkens’, dat in opdracht van het Productschap Vee en Vlees en is uitgevoerd door Wageningen UR. De onderzoekers wilden samen met het bedrijfsleven een voersysteem ontwikkkelen waarbij vleesvarkens individueel gevoerd kunnen worden op basis van individuele dierherkenning. Na het opstellen van een aantal eisen waaraan het voersysteem moest voldoen, is samen met Nedap Agri, Verbakel en De Heus Voeders een systeem ontwikkel. Het bestaat uit een voerbak, voorzien van twee voorraadbunkers met uitdoseerpunten, die is gekoppeld aan een softwareprogramma en die varkens met een RFID oormerk (Radio Frequency IDentification) herkent. Wanneer een in de voerbak herkend varrken nog een voertegoed heeft voor die dag, wordt er voer uitgedoseerd op basis van een volumemeting. Het systeem kan varkenshouders volgens de onderzoekers veel voordelen bieden. Zo kan het aan dieren binnen een koppel meerdere voersoorten tegelijkertijd verstrekken. Ook kan bijvoorbeeld zo nodig een luxer startvoer worden ingezet, of langer startvoer worden doorgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.