Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Vion sluit slachterij in Druten

Eindhoven – Vion sluit de slachterij in Druten. De varkensactiviteiten van deze locatie gaan over naar Vion Boxtel en Vion Groenlo.

Aanleiding voor de intensivering van de slachtactiveiten van Vion in Nederland is de resultaatontwikkeling in 2011 en de actuele economische vooruitzichten voor de komende jaren. Het bedrijf heeft er daarom voor gekozen om versneld een aantal maatregelen door te voeren. Eén van deze maatregelen is het stopzetten van de activiteiten van Vion Druten en deze over te brengen naar Vion Boxtel en Vion Groenlo. Volgens Marc van der Lee van Vion is deze reorganisatie nodig om Vion te versterken voor de toekomst. “Het sluiten van de slachterij is geen doel op zich maar helaas onvermijdelijk. Het is een consequentie van de resultaten van afgelopen jaren”, aldus van der Lee.

Op de locatie Druten worden 20.000 varkens per week geslacht, voornamelijk volgens het Good Farming Starprincipe. Deze varkens worden nu ondergebracht op de locaties Boxtel en Groenlo waar capaciteit genoeg is om deze extra slachtingen op te vangen. Naar verwachting wordt de slachterij in Druten eind augustus dit jaar gesloten. Het gehele pakket aan maatregelen moet eind 2012 doorgevoerd zijn. Het is niet duidelijk of dit voorlopig de laatste reorganisatie bij Vion is. “Je bent nooit klaar. We gaan eerst kijken hoe deze maatregelen uitwerken voor Vion”, aldus van der Lee.

Naast het sluiten van de locatie Druten wordt de retailproductie voor een groot deel geconcentreerd bij Vion Retail Groenlo. Encebe Vleeswaren past vanwege de marktontwikkelingen zijn productie, assortiment en organisatie aan. De overcapaciteit van logistiek dienstverlener Distrifresh Boxtel wordt aangepast. De indirecte stafafdelingen worden afgestemd op de nieuwe productieorganisatie.

De reorganisatie en herpositionering van Vion Nederland heeft gevolgen voor 340 medewerkers, waaronder 180 medewerkers van de locatie Druten. Vion spant zich in om een deel van deze medewerkers te kunnen herplaatsen. Van der Lee: “Voor de medewerkers van de locatie Druten zal het echter lastig zijn om deze in een andere slachterij te herplaatsen. Groenlo ligt ver van Druten en in Boxtel is beperkt plaats om nieuwe mensen aan te stellen”.

Ook bij Vion Duitsland en Vion Engeland worden er reorganisaties doorgevoerd. Voor het einde van 2012 vervallen de banen van ruim 290 medewerkers bij Vion Duitsland. De omvang en complexiteit van de Vion Food UK business vereist meer tijd en aandacht voor een zorgvuldige analyse van de strategische opties dan Nederland en Duitsland. Deze analyse wordt momenteel uitgevoerd.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Gaan er ook werknemers uit bij de supermarkten want dat is toch èèn van de oorzaken van deze reorganisatie!!!!!

 • drikhend

  Groot groter grootste . Of uiteindelijk helemaal van de kaart . Wat of wie volgt . Tegenwoordig is niets meer vreemd . Vandaag nog plannen en morgen al overgenomen of gesloten . Wie wordt er uiteindelijk meegetrokken . De varkenshouder . Beurt minder en later zijn geld en als tegenzit een keer niets .
  Of de voer fabrikant ook zo op zijn geld wil en kan wachten is maar de vraag .

 • aghort

  De zakken van de bestuurders zullen ook wel meegroeien in deze jaren te laat ingezette reorganitie van Doorn ,Lammerts en Vermeer trekken nog aan vele touwtjes.
  Ze dronken een glas en deden een plas en lieten dezaak voor wat het was.

 • brabantsduitserke

  dat is nou duurzaam meneer van doorn

 • theo9

  nou leuk beleid is dat net een verbouwing van enkele miljoenen achter de rug draaidt nog geen half jaar en sluiten die tent dit is niet zon goed beleid leikt my wat moeten boeren daar nu van vinden had dat geld maar in de varkensprys gestopt en leuk voor de mensen die er al jaren werken er wordt dus aleen maar met geld gegooid anders kan ik er niks van maken

  varkensryder

 • kalkar

  Theo 9: Is dit zo? zoveel verbouwen en dan dichtgooien? Puur mismanegement, volgens Hogenkamp zullen we dit wel onder de faalkosten moeten rekenen. Als je groot bent zoals Vion, dan heb je de neigeng om niet meer zo op de kleintjes te letten, maar pas op, ook grote bedrijven kunnen failliet gaan!

 • joannes

  Vion is en blijft een volger in de markt. Het is een bedrijf wat iedere keer wordt ingehaald door relatief kleinere bedrijven die met een of ander initiatief de marge uit het grote complexe Vion pompen. Een voorbeeld van groot, log en star reageren op marktsituaties. De kosten en........vooral de faalkosten zorgen voor een constante druk op het bedrijfsrendement. De boeren zijn degene die afhankelijk zijn van een goede afzet infrastructuur die jammer genoeg nog steeds door Vion gedomineerd wordt.

 • John*

  tel eens al die reorganisatiekosten van de afgelopen 10 jaar bij elkaar op.. kosten die van rooi niet heeft. Vion kan niet meer betalen voor de varkens en van rooi hoeft het dus niet.

 • joannes

  Helemaal eens John, Vion heeft al een aantal ¨falen¨ op hun lijsje en ondertussen blijven de boeren afhankelijk van deze ¨olifant¨in de vlees wereld die zonodig een wereld speler wil zijn. In de UK namen ze een vleesbedrijf over net voordat de engels pond van de 1,60 naar de 1,20 daalde: ze zijn nog steeds aan het reorganiseren heb ik begrepen. In Rusland zijn ze een Joint Venture aangegaan die weer gestaakt is. Bij Albert Heijn worden ze iedere keer door een Iers bedrijf uitgespeeld. Volgens mij hebben ze geen gevoel voor de markt en zijn ze voordurend met die 200+% capaciteit bezig om te reorganiseren naar een machts positie waarmee ze de prijs kunnen zetten. Dat blijkt gewoon niet te lukken vanuit dat perspectief. De kleinere innovatieve bedrijven zijn steeds in staat meer marge te scoren en daarmee hogere prijzen te betalen met minder verliezen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.