Varkenshouderij

Nieuws

‘Veel extra vooruitgang te boeken met genselectie’

Arnhem – Met de toepassing van genselectie valt in de komende jaren een extra genetische vooruitgang per jaar te behalen die uitgedrukt in geld neerkomt op een bedrag van € 1,75 tot € 2,25 per slachtvarken per jaar. Ook de voerconversie van varkens kan sterk worden verbeterd.

Dit kan op wereldschaal een besparing van tientallen miljoenen tonnen grondstoffen voor voer opleveren. Hierdoor wordt de productie van dierlijk eiwit een stuk efficiënter. Dat zei directeur Martin Bijl van Pigture Group tijdens de jaarbijeenkomst van zijn bedrijf in Arnhem.

Pigture Group zet volop in op genselectie. Het bedrijf beschikt over één van de grootste databases ter wereld met gegevens van zo’n 30 miljoen varkens. Dit maakt het mogelijk om fenotypische eigenschappen van de dieren te relateren aan het genotype van de dieren. Zo wordt het mogelijk vast te stellen welke genen verantwoordelijk zijn voor welke eigenschap. Door het DNA te analyseren en het genotype vast te stellen is het mogelijk de fokdieren met de beste genen rechtstreeks te selecteren en zo versneld genetische vooruitgang te boeken.

De enorme database maakt het wel noodzakelijk volop te investeren in computertechnologie. Bijl stelde dat de benodigde ICT-capaciteit ten opzichte van 2010 nu al weer twee keer zo groot is. In 2014 is waarschijnlijk al tien keer zoveel capaciteit nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.