Varkenshouderij

Nieuws

Tönnies komt met aparte Maske voor beren

Doetinchem - De drie grote Duitse slachterijen gaan vanaf 1 juli beren niet meer korten.

Er zijn of komen aparte uitbetalingen voor beren. Tot 1 juli van dit jaar betalen de slachterijen Westfleisch en Tönnies beren uit met als basis de Vereinigungsprijs minus 3 cent. Daarna vervalt deze generieke korting.

Slachtconcern Vion gaat de met AutoFOM geclassificeerde beren uitbetalen met de Maske die tot nu toe voor borgen en zeugen geldt. Volgens Heinz Schweer, directeur inkoop Vion Duitsland komt er voorlopig nog geen aparte beren-Maske, of uitbetalingssysteem.
Slachterij Tönnies gaat als basis voor de uitbetaling de ‘Vereinigungspreis’ hanteren voor beren geclassificeerd met AutoFOM. De hammen moeten tussen de 16,5 en 19,5 kilo zwaar zijn om het maximale aantal indexpunten per kilo van 2,7 te scoren. De ‘Lachs’ (uitgebeende rib- en haaskarbonadespier) moet een gewicht hebben tussen 6,0 en 7,8 kilo voor de maximale 3,6 indexpunten. De schouder telt Tönnies niet mee in de Maske en berekening van de indexpunten. De buik moet minimaal 56,0 procent magervlees hebben en scoort dan per kilo 1,6 indexpunten. Varkens tussen 88 en 102 kilo worden niet gekort op de indexpunten.
Uit een analyse van de Justus-von-Liebigschool uit Vechta blijkt dat beren bij de uitbetaling van Tönnies een minimaal geslacht-gewicht van 80 kilo moeten hebben om voldoende indexpunten te scoren. Het optimale aflevergewicht ligt rond de 95 kilo om de maximale opbrengst per varken te halen.
Volgens Westfleisch-directeur inkoop Heribert Qualbrink komt slachterij Westfleisch tegen het eind van het jaar met een eigen Maske als versie 3 van AutoFOM is geïnstalleerd. Met de huidige AutoFOM-apparatuur is het mogelijk dat beren fout worden gemeten, vanwege de aanwezigheid van de ballen in het karkas. Bij AutoFOM worden de varkens ruggelings over een beugel met sondes getrokken en via ultrakorte golven vinden 100 metingen plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.