Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

‘Schaalvergroting niet de oplossing in de varkenshouderij’

Uden - Meer stallen bouwen is niet de oplossing om meer marktmacht of inkomen te krijgen. Dat zegt Paul Bens, directeur van DLV Diergroep in Uden in een vraaggesprek met weekblad Boerderij dat dinsdag verschijnt.

“Alleen schaalvergroting is niet de oplossing om meer inkomen te krijgen. Alleen als de boekhouding op orde is, is schaalvergroting zinvol. Dat is nu anders dan bijvoorbeeld twintig jaar geleden. Toen betaalde schaalvergroting zichzelf uit. De marges zijn nu flinterdun. Schaalvergroting heeft daarom geen kostenvoordeel. Het belangrijkste voordeel van een groot bedrijf is dat je als ondernemer flexibeler bent. Grote ondernemingen zijn vaak meermansbedrijven.”

Bens meent dat meer volume niet per definitie meer macht geeft in de markt of meer inkomen. “Macht in de keten krijg je als je een concept beheert, maar niet door meer te produceren. We hebben de afgelopen jaren juist te veel naar productie gekeken en te weinig naar de markt.”

De stemming onder de varkenshouders zorgelijk is, merkt Bens. Finaniciering is moeilijk vanwege de economisch crisis terwijl de investeringseisen in rap tempo op de ondernemers af komen. “Er is geen varkensboer in Nederland te vinden die niet op zijn tenen loopt. Niet alle varkenshouders zijn klaar voor de nieuwe milieu- en welzijnseisen die gelden vanaf 2013. Ik schat dat een kwart van de bedrijven nog niet klaar is.”

Laatste reacties

 • joannes

  Paul Bens heeft gelijk dat hij de aandacht verlegt van schaal vergroting (zogenaamde productiekosten verlaging) naar beter inzicht middels calculeren. Maar zou daar een oplossing aan toe moeten voegen, voor de wisselende opbrengsten in de wereldmarkt, waar al die overproductie naar toe moet worden verkocht. Wat je niet in de hand hebt kan je hooguit op anticiperen met voldoende risicobuffers. Buffers die berekend zouden kunnen worden als een soort risico profiel. Het is als met die banken, wanneer ze voldoende kapitaal hebben kunnen ze de magere jaren overbruggen! Hoeveel jaar kan je hoeveel onder de kostprijs werken?

 • drientje

  Ach die Bens denkt ook alleen maar aan z'n eigen portemonnee. Hoe meer varkenshouders, hoe meer potentiële klanten. Schaalvergroting treft hem direct
  negatief. Zo'n flut verhaal koop je natuurlijk niks voor. Schaalgrootte is wel degelijk effectief in de handel. Liefst ook nog een BV die overgefinancierd is en je leverancier gaat diep door de knieën.

 • joannes

  Beste Drientje op het moment dat een paar van die BV´s de leveranciers en bank gijzelen is het voor de nieuwe startes afgelopen. Die technieken gingen op totdat de crisis huis hield. Het rekenen met marginale meerkosten voor die extra productie werkt niet in een krimpende markt. Het rekenmodel waarin je ervanuit kon gaan dat de groei altijd wel terug kwam omdat, 1)de markt weer aantrekt en 2.) je concurenten met een hogere kostprijs uitvallen valt weg op het moment dat banken en leveranciers meer gebalanceerde beslissingen moeten nemen.

 • Mels

  Ik zou op de kop van het artikel willen zeggen;O,hier ook al niet?,waar wel eigenlijk?

Of registreer je om te kunnen reageren.