Varkenshouderij

Nieuws 819 x bekeken

Resultaat Pigture onder druk door situatie West-Europa

Vught - Pigture Group heeft haar resultaat vooral zien verslechteren door de ontwikkelingen op de West-Europese thuismarkt.

Op de groeimarkten buiten West-Europa, in Noord-Amerika, Rusland en Azië, zijn goede resultaten behaald. Dat blijkt uit het jaarverslag van Pigture Group. Vooral ook in Nederland heeft Pigture het zwaar gehad onder invloed van de moeilijke marktsituatie in de varkenshouderij met hoge voerprijzen en achterblijvende vleesprijzen. Pigture Group heeft daarom zijn organisatie, zoals bekend, aangepast aan de nieuwe situatie.  Vooral bij KI Nederland zijn flinke reorganisaties doorgevoerd.

Pigture-voorzitter John Lorist verwacht dat de omzet van Pigture over niet al te lange tijd voor 80 procent uit het buitenland afkomstig zal zijn en voor 20 procent uit Nederland. Ter vergelijking: Tien jaar geleden was de verhouding eenderde buitenland en tweederde binnenland en op dit ogenblik is het tweederde buitenland en eenderde binnenland.

In Rusland, Noord-Amerika en China loopt het beter. In een gesprek met Boerderij dat volgende week verschijnt, meldt topman Martin Bijl dat in Rusland jaarlijks een omzetverdubbeling wordt behaald. In China zijn de resultaten nog beter.

Pigture heeft het afgelopen jaar een bedrag van 13,5 miljoen euro geïnvesteerd. Dat is meer dan in de afgelopen jaren. De investeringen zijn gedaan in de infrastructuur en kwaliteit van de fokkerij. Het gaat om investeringen in voerstations in de opfok en in de zogenoemde 'live muscle scan'-technologie waarbij er meer wordt gemeten aan het levende dier. Speerpunt blijft ook de genoomselectie, waarbij op genniveau wordt geselecteerd. Pigture is op dat terrein naar eigen zeggen één van de voorlopers in de varkensfokkerij.

Of registreer je om te kunnen reageren.