Varkenshouderij

Nieuws 45 reacties

NVV mengt zich in MRSA-discussie

Doetinchem – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gaat na de zomer in gesprek met de ziekenhuizen over de zin en onzin van veegerelateerde MRSA.

Volgens Wyno Zwanenburg, voorzitter van de NVV, zijn er nog te veel varkenshouders die een te extreme behandeling krijgen in het ziekenhuis. “De protocollen op het gebied va MRSA zijn gelukkig al wel wat aangepast (versoepeld) en liggen nu ter inzage. Als ze worden goedgekeurd moeten ze  per 23 juli verplicht worden voor alle ziekenhuizen.

“Na de zomer willen we dan met de humane gezondheidszorginstellingen aan tafel om ze verder te informeren over de veegerelateerde MRSA-variant en de stappen die wij als sector ondernemen. Als straks de versoepeling van de regels ingaan, hopen we dat ziekenhuizen zich hier ook aan houden”, aldus Zwanenburg.

Volgens de NVV-voorzitter is er nog veel onwetendheid en onkunde bij ziekenhuizen. “We willen balans in de discussie. De veegeraleerde MRSA is namelijk niet te vergelijken met de gewone MRSA. Maar deze twee worden wel op één hoop gegooid”, aldus Zwanenburg.

Varkenshouders, vleeskalverenhouders en slachthuispersoneel vallen onder de risicogroep voor MRSA en krijgen bij behandeling of opname in een ziekenhuis een aparte behandeling. Dit houdt onder andere in dat ze op een isoleerkamer liggen en als laatste op de dag geopereerd worden.

Laatste reacties

 • politiek

  Hopenlijk gaat de NVV de Nederlandse Gezondsheidszorg NIET de wil opleggen zich aan te passen aan de varkenshouderij. Een beetje begrip van de varkenshoudeij om minder valide en voor de bacterie gevoeligere mensen te beschermen zou wel op zijn plaats zijn denk ik. De varkenshouders enz. liggen n.l. NIET in die isoleercel ter bescherming van zichzelf maar ter bescherming van de andere patienten in het ziekenhuis. Die zijn juist overgevoelig , vaak vanwege operaties of ziektes die ze al hebben. Je moet er toch niet aan denken dat je die nog eens extra gaat besmetten.!!.

 • politiek

  Beschamend vind ik dat de NVV voorzitter Wyno Zwanenburg varkenshouderij praat over onwetendheid en onkunde bij ziekenhuizen. Mijn inziens mogen die , de ziekenhuizen, geen enkele risico nemen. Wyno, het gaat in dit geval niet over varkens.

 • John*

  och och, ik ga meestal met tegenzin naar het ziekenhuis omdat ik daar wel 1.000.000 kiemen tegenkom die mijn lichaam niet kent!. Alle kiemen die mij in de stal voorkomen kent mijn lichaam wel, en weet er ook goed mee om te gaan. Wat de nvv duidelijk wil maken is dat op de meeste varkensbedrijven het niveau van hygiene op een hoger niveau en ziektepreventie op een hoger niveau ligt dan bij het gros van de ziekenhuizen. En daar hebben ze zeker gelijk in.

 • politiek

  @ John. Ik snap je probleem niet als je in die isoleercel ligt ter bescherming van die andere patienten. Die 1.000.000 kiemen kom je dan toch ook niet tegen!!!. Ben maar blij.

 • John*

  als ik op bezoekuur ga als varkensboer hoef ik de isoleercel niet in...

 • varkenshouder1

  Politiek, ga eens onderzoek doen naar MRSA bij niet varkenshouders/gerelateerde mensen. Kijk wat daar uit komt en je zal verrast worden met de uitslag. Meer MRSA aanwezig dan bekend maar de varkens/kalverhouder is de gebeten hond, dat moet anders. Let op met buitenlandse MRSA !!!! Daar ligt een groot gevaar voor ziekenhuizen.

 • politiek

  John, ik mag hopen dat je als varkenshouder niet zomaar het ziekenhuis inloopt. ( ook al hoef je de isoleercel niet in ) Graag eerst melden bij de receptie ziekenhuis, dat behoor je als varkenshouder te weten. Daarna krijg je toestemming of het verantwoord is of je patient kunt bezoeken. Ook anderen, buiten die patient wil men graag beschermen in het ziekenhuis. Omgekeerd zal jij het ook niet leuk vinden als er bezoekers overantwoord een bezoek brengen aan een varkensbedrijf. Ditmaal ter besherming van de varkens. Die bezoekers dienen zich ook eerst te melden en zonodig door de hygienesluis met kleding van het bedrijf naar de varkens. Graag dus een beetje meer begrip voor de patienten in het ziekenhuis.

 • John*

  na melding mag je gewoon netjes op bezoek.. geen probleem. En om nu alle varkenshouders als smetbronnen te bestempelen is niet bepaald van deze tijd!. Er wordt altijd eerst een hoop heisa gemaakt maar uiteindelijk bijkt er nog geen 10% van waar te zijn. De stempel is zo gezet maar deze wegpoetsen duurt langer.

 • varkenshouder1

  Je hoeft jezelf helemaal niet te melden als je op bezoek gaat in het ziekenhuis. Politiek, jij zou beter moeten weten. Ik was afgelopen jaar bij een maat van mij op bezoek in het Maxima Medisch Centrum en daar hangt overal aangeplakt dat je jezelf moet melden als je in aanraking bent geweest met vee of slachthuis. Ik dus netjes melden bij de receptie toen ik op bezoek ging, zegt die receptionist dat ik de 1e was die dat deed en dat die pamfletten er alleen hangen voor patiënten en niet voor bezoekers. In een ander ziekenhuis wordt dezelfde procedure gehanteerd. Je zit dus onzin uit te kramen, Politiek !!! Ik ben het met John eens. Er wordt een hoop bombarie gemaakt door mensen als Politiek terwijl ze misschien zelf wel besmet zijn. Laat eerst jezelf eens testen. Ik ken hier mensen met MRSA die nog nooit bij een boer zijn geweest. Wel 2 weken naar het buitenland geweest en daarna drager van de gevaarlijke versie van MRSA en niet de vee gerelateerde !!!!

 • Nines

  Waarom zijn het altijd weer de veehouders die met de nek worden aangekeken? Niet dat ziekenhuizen zo ontzettend braaf zijn en inderdaad, wat te denken van onze vakantiegangers? Nooit gemerkt dat de koffer op de heenweg makkelijk dichtwil en op de terugweg altijd klemt? Komt door die extra laag bacteriën. Bovendien wordt er in de medische wereld voldoende gestrooid met medicijnen. Wanneer je met klacht pijn naar een huisarts gaat raadt die man je pijnstillers aan. Als het aan blijft houden moet je maar terugkomen voor verder onderzoek. Als ze nou eerst eens flink gingen onderzoeken voor er wat pillen, poedertjes en drankjes in te stoppen. In de veehouderij wordt dat namelijk wél gedaan. Eerst onderzoeken en dan pas medicatie. En we moeten ook af van het idee dat steriel zo fantastisch is. Zo steriel mogelijk werken, leert bacteriën zich zodanig te muteren dat ze dat kunnen overleven. Er is een weg tussen uitersten.

 • politiek

  @ John* en varkenshouder1. Netjes en correct dat je gemeld hebt bij bezoek ziekenhuis. Je behoord inderdaad daar geen risico in te nemen bij bezoek ziekenhuis en je verantwoording te kennen. Inzake de patienten in isoleercel die daar in liggen ter bescherming van ANDERE patienten in het ziekenhuis behoren die een correcte uitleg en behandeling te krijgen. Het is dus een aparte kamer , voorzien van toilet en douche met een soort portaaltje voordat je in de isoleercelcel komt. Dat portaaltje kun je zien als de ,,hygienesluis,, bij b.v. een varkensbedrijf. Ook voorzien van wasgelegenheid, ontsmetting en andere kleding . Eigenlijk helemaal niets mis mee. Er wordt verwacht dat je uiteraard wel op je kamer blijft en niet onnodig visiete laat komen. Op de kamer zelf is gewoon ook koffie/thee/fris ter beschiking op verzoek. Allemaal niets mis mee. Behandeling/operatie wordt ingepland als laatste op de dag opdat er zo min mogelijk risico is voor de andere patienten in ziekenhuis. Het is dus NIET een discussie/vraagstuk dat er anders besmettingen volgen , maar je behoord gewoon daar gewoon geen risico in te nemen. Het onbegrip waarom varkenshouders niet willen meedenken om andere patienten in ziekenhuis niet onnodig te besmetten snap ik inderdaad totaal niet. Ook al is die kans maar b.v. 10 % , zoals John aangeeft, maar dat risico acht ik nog VEEL te groot.

 • h.j.kleefman1

  er zit er veel verschil tussen de ziekenhuizen onderling hoe ze met mrsa om gaan. Het eene ziekenhuis reageert vrij serieus het andere lacht er bijna om. Maar bijna overal klopt er niets van de qarantaine maatregelen, als je bijvoorbeeld vraagt of verplegend personeel zich ook moet laten testen als ze thuis een risicobedrijf hebben word er altijd ontkennend geantwoord.

 • varkenshouder1

  Heb ik nog steeds van niemand de bevestiging dat MRSA alleen bij varkens en kalverhouders en slachthuispersoneel voor zou komen. Dit durft niemand uit te spreken, ook politiek niet. Ik vind dat er een uitgebreid onderzoek moet komen bij niet vee gerelateerde mensen !!!

 • politiek

  Ik vermoed dat er ook zeer beslist MRSA voor kan komen ( de meerdere soorten, dus ook de veegelateerde) bij anderen mensen als bij b.v. veehouders , slachthuispersoneel enz. Het zal alleen in aanzienlijke mate minder zijn. Is de kans dus van die besmettingsdoorgave aanzienlijk groter,stel met de factor 100 door mensen van varkensbedrijven en slachthuizen dan vind ik het zeer terechte aandachtspunten en maatregelen om patienten te beschermen in ziekenhuizen.

 • Nines

  Dan moet je mensen die onlangs op vakantie geweest zijn ook maar in een aparte isolatiecel leggen. Wel zo eerlijk. Die brengen nog veel meer bijzondere bacteriën mee.

 • politiek

  Beste Nines Er is verschil in bacterien. Gelukkig maar. Niet alle bacterien zijn dus slecht of levensbedrijgend. Deze discussie/lijntje gaat over de MRSA-variant die gevaren kan geven in ziekenhuizen of verzorgingshuizen. Vandaar ook die isoleercel ter bescherming van die andere patienten.

 • Nines

  Ja en dat verschil weten burgers al te goed te vinden als ze daarin de veehouderij af kunnen schilderen als slecht. Op vakantie gaan moet kunnen want dat is leuk, maar boeren zijn bij voorbaat slecht. Ga mij niet de les lezen over micro-organismen; want ik heb daar een opleiding in gehad. Ik weet de verschillen wel. Juist daarom kan ik me zo kwaad maken dat boeren alleen beschuldigd worden. Iedereen heeft er zn bijdrage in. De mensen die té hygiënisch werken, de mensen die klakkeloos medicijnen uitschrijven, de mensen die op de vakantie gaan en ja ook de veehouders horen in dat rijtje. Alleen is in deze discussie de vinger altijd maar 1 richting opgewezen en dat is continu de veehouderij. Onterecht. Het probleem moet door de hele maatschappij worden opgepakt.

 • theorikyreintjes1

  Je kunt niet voor zichtig genoeg zijn bij besmettelijke ziektes. Maar bij MRSA is het wel even anders. De NVV onder voorzitterschap van Wyno Zwanenberg weet heel goed war ze over praten. Er zijn er zovelen die zo het ziekenhuis inlopen waar ze niet van weten wat ze bij zich dragen! Als elke bevolkings groep gecontroleerd zou worden op MRSA, dan zou het wel is kunnen zijn dat bijna iedereen in het apparte kamertje moet bivakeren! En er geen personeel meer in het ziekenhuis aanwezig is! Het is goed dat ze een goed inhoudelijk gesprek aan gaan om het werkzaam te maken!

 • drikhend

  Het is goed dat de NVV hier over wil praten . Stel dat de varkens wekelijk de oorzaak zouden zijn . Dan zitten ze nu samen aan tafel en kunnen zelf mee de veiligheid op gebied van menselijke gezondheid bevorderen . Dit doordat mensen zich vaker aan de regels houden als ze hierop inspraak hebben gehad . En hier dan nut en doel ook van inzien . Maar hierdoor kunnen ook bronnen worden gevonden die helemaal niets met varkens en eventueel andere landbouw dieren te maken hebben . Denk ook aan antibiotica gebruik bij hobby dieren . Menselijke contacten tussen landen en culturen enz. Stel dat deze bronnen over het hoofd gezien worden als alles maar op de varkenshouderij geschoven wordt , Als dan na jaren blijkt dat de ergste bron ergens anders zit of ontstaan is doordat alle aandacht naar de varkens houderij ging . Dan is het hek van de dam . Door de dat de NVV ook naar andere bronnen verwijst zal men dit uiteindelijk ook gaan onderzoeken . En de factor 100 op een kleine groep mensen is niet de vergelijken met de rest van de Nederlandse bevolking met hun aantal . Want dan is de kans dat een burger je besmet veel groter. Want in procenten van ziekenhuis bezoek of opname zal de verdeling van deze mensen een afspiegeling zijn van de bevolking . Dit neemt niet weg dat zolang er geen bewijzen zijn de maatregelen niet goed zijn . Maar iedereen onderzoeken op MRSA bij opname zou niet verkeerd hoeven zijn .Zal weer kosten verhaal aan vast zitten .

 • varkenshouder1

  Politiek voert de discussie op aanname`s. Onderzoek dan geheel Nederland voordat men in het ziekenhuis opgenomen wordt en niet zoals het nu gebeurt dat men de vinger wijst naar èèn partij en dat men aan de andere kant de deur open zet voor lastige Mrsa stammen uit het buitenland. Dat kan niet en dat mag niet. Iedereen aan de test is de enigste oplossing om te bestrijden.

 • politiek

  Een extreme behandeling in de isoleercel past natuurlijk niet in deze beschaafde maatshapij zoals ik lees in artikel. Ik weet niet waar dat op gebaseerd is. Uiteraard kun je een klacht indienen bij ziekenhuis maar als je al vanwege ziekte en/of operatie in zo,n isoleerel moet blijven heb je ook geen behoefte om ook nog eens op dat gebied je te moeten inspannen. Onduidelijk is of het structureel is die extreme behandeling. Ik kan ook (bijna) geen gegevens vinden op dat gebied.

 • mark.bankers1

  Jammer dat hier zo veel mensen reageren op basis van emotie. Verdiep jezelf eerst in de materie en trek dan pas conclusies. Mijn zoontje heeft een ernstige en ongeneeselijke ziekte. Helaas heeft hij nu ook een veegerelateerde MRSA. Hierdoor hebben wij maandelijks tijdens onze ziekenhuisbezoeken te maken met de regels die gelden omtrent MRSA. Wij hebben hier zeker geen probleem mee. We moeten er samen voor zorgen dat deze bacterie niet wordt verspreid en patienten worden beschermd tegen deze bacaterie. Ik ben zelf werkzaam als financieel adviseur op varkensbedrijven en heb waarschijnlijk de bacterie aan mijn zoontje overgedragen. Het is een feit dat er in nederland t/m week 20 (2012) 1125 MRSA isolaten zijn gevonden. Hiervan kwamen er 36 uit het buitenland, 620 waren geen veegerelateerde MRSA isolaten en 469 wel veegerelateerde isolaten. Dus één branche is goed voor 42% van de gevonden isolaten. Als veehouderij moeten we de regels die de ziekenhuizen opstellen accepteren en de maatschappij laten zien dat we het probleem erkennen en serieus nemen. Dat we op de goede weg zijn is duidelijk maar we hebben nog een lange weg te gaan.

 • politiek

  Beste mark.bankers1. Allereerst sterkte toegewenst met uw zoontje. Naar u zou ik willen zeggen voel je niet schuldig. MRSA en ook ESBL is zoiets ongrijpbaars dat je er eigenlijk alleen maar zeer preventief mee kan omgaan om anderen te beschermen. Juist degene die zelf gezond zijn en toch besmet met die bacterie weten dat vaak zelf niet omdat ze er zelf ook geen last van hebben. De veehouderij moet hierin zijn verantwoording kennen. Dat neemt niet weg dat ze ook recht hebben op begrip en een correcte behandeling in het ziekenhuis. Ook al is dat in een isoleercel, juist om anderen te beschermen.

 • Mozes

  Anderhalf jaar geleden heb ik zelf twee weken in het ziekenhuis gelegen met een ontstoken voet. De eerste nacht op een kamer met drie anderen. De volgende ochtend kwam een verpleegkundige met handschoenen aan met de mededeling dat ik naar een andere kamer ging. Pas op de gang vertelde hij waarom:ik was ESBL positief. Ik kreeg een kamer voor mijzelf alleen waar ik heel blij mee was. Ik vind het verschrikkelijk om met anderen op een kamer te liggen. Je kunt het dus ook van de positieve kant bekijken.

 • John*

  nu vraag ik me eigenlijk af of alle patienten die in het ziekenhuis komen getest worden op mrsa of esbl. Iemand enig idee?

 • iptho1

  @John* Nee.... niet iedereen die in een ziekenhuis komt wordt direct gescand op MRSA of ESBL.
  3 x geboortes in ziekenhuis gehad..... 3x quarantaine (isoleercel klinkt zo rot)
  Kom zelf van een varkensbedrijf. 3x negatief.
  1x zoontje in ziekenhuis, gevraagd om een MRSA test, nee mevrouw, alleen mensen die op een boerderij wonen met varkens of er mee werken worden getest. Mijn zoon was met de ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht maar was midden in het dorp bij de oppas opgehaald. Ik heb maar een keer of 5 moeten zeggen dat hij op een boerderij woont. Daarna ging het snel..... bloedafname - MRSA kweektesten (via PCR methode binnen 3 uur resultaat afgedwongen) - Ruggemerg afname - longfoto's gemaakt affijn, 1.5 uur verder zonder karantaine en alle testen achter de rug (zoon 2 jaar) en TOEN pas naar de quarantaine afdeling!! Logica???? Gelukkig alles goed gekomen en zoonlief ook weer Negatief voor MRSA.
  Mijn man die alle keren ook om een test vraagt, daar hij mij (hoogzwanger) of onze zoon toen (zwaar ziek) niet zieker wil maken, krijgt GEEN test.
  Moet binnenkort zelf weer voor spataderen...... ik ben benieuwd, alles staat in mijn dossier, maar er wordt nergens over gesproken.

 • Fleur de lille

  Zoals veehouders over de veearts als overbrenger van ziektes denken vind ik niet dat wij over veehouders die voor hulp in ziekenhuizen komen moeten denken.

  Ik vraag me trouwens af wat deze mensen in ziekenhuizen komen doen. Ik lees hier op de site steeds opnieuw dat deze mensen helemaal nooit ziek zijn.

 • varkenshouder1

  Wat een kletspraat, Fleur !!! De veehouderij neemt zijn verantwoording maar we moeten niet denken dat we er dan zijn. Mijn mening is iedereen aan de test.

 • Fleur de lille

  @varkenshouder1
  Er worden grote stappen gemaakt maar wat je voorstelt staat de wet niet toe.

 • varkenshouder1

  @Fleur
  Ik zou niet weten waarom een wet niet wijzigbaar is !!!
  Varkenshouders wordt toch ook verplicht een onderzoek opgelegd. Waarom zou dat niet bij alle ziekenhuis patiënten kunnen als je een risicogroep bent als maatschappij.
  Als het klopt wat je zegt wordt het de hoogste tijd dat de politiek daarop ingrijpt.

 • Fleur de lille

  Wanneer je de WIP richtlijnen erop nakijkt gaat het om selecteren van risicogroepen voor het oplopen van een besmetting en opsporen van bronnen.
  De maatschappij als geheel zal nooit een risicogroep zijn binnen deze benadering.

  Onderzoek van de gehele bevolking is tegen de ethiek en daarom ook per wet verboden. Om deze reden mag DNA ook niet bij geboorte vastgelegd worden.

  Wanneer het dragerschap van veegerelateerde MRSA onder varkenshouders niet zo hoog zou zijn zou de groep ook niet als potentiële bron aangemerkt worden. Zo is de richtlijn bedoeld. Er zit de gedachte van bescherming van zwakkeren en voorkomen van verspreiding achter maar ik realiseer mij dat het voor betrokkenen heel onplezierig overkomt.

  De WIP richtlijn wordt ook op andere besmettelijke ziekten toegepast waardoor u als burger behoed wordt voor besmettelijke ziekten die op u afkomen. Voorbeelden hiervan zijn tuberculose, Hepatitis B en C.

  Dit beleid zal de politiek niet omgooien. Het beschermt namelijk de structuren van de maatschappij heel effectief tegen infectieziekten.

  Er zijn overigens nog andere besmettelijke ziekten zoals Hepatitis E die onder veehouders voorkomen die in de belangstelling staan van de WIP werkgroep. Monitoring hiervan loopt.

 • varkenshouder1

  Zoekt en gij zult vinden ? Waarom zijn houders van honden , paarden, schapen, geiten, melkvee, vleesvee, kamelen, kangaroe`s, kippen, kalkoenen, vissen, reptielen, toeristen, tuinmannen, tuinders enzovoort geen risicogroep ??

 • Fleur de lille

  @varkenshouder1
  We hebben het hier toch nog steeds over MRSA?

  Onlangs behandeld in een buitenlands ziekenhuis: risicogroep, zelfde regiem.

  Wanneer u denkt dat bovenstaande groepen risicogroepen zouden kunnen zijn zou ik u willen voorstellen dit voor de veehouderij beroepen bij het PVV, de GD en het RIVM afdeling Infectieziekten preventie voor te leggen.

  Ik zou toch een paar andere beroepen in de slachtketen willen toevoegen omdat ik verwacht dat hier het dragerschap van MRSA veel hoger is dan bij de gemiddelde hobbyboer. Hoeveel AB verwacht u dat er op een hobbyboerderij tov van een gemiddelde varkenshouderij wordt ingezet?

  Wanneer het dragerschap van resistente bacteriën onder de groepen die u noemt de 1 op 3 verhouding van MRSAdragerschap onder varkensboeren nadert is er een reeële overweging deze groepen onder het zelfde beleid te laten vallen.

  Maandelijks wordt over resistentievorming binnen de nederlandse samenleving overlegd. Zonodig wordt het beleid hierop aangepast.

 • varkenshouder1

  Dat snap ik allemaal wel maar U heeft voor Uzelf totaal geen beeld waar overal MRSA voorkomt in NL omdat dit niet onderzocht is. De varkens en kalversector zijn als doelgroep gesteld voor onderzoek maar de rest is nergens in betrokken.
  De varkenssector is keihard op weg om MRSA te verbannen, maar hoe is het met alle andere sectoren binnen NL. En wat gebeurt er buiten NL aan MRSA bestrijding met alle vleesimporten. Daar liggen de grote gevaren op de loer en niet alleen bij de NL boer !!! Dat is dweilen met de kraan open. Hoe kan het dat er mensen positief zijn die totaal geen contacten hebben met veebedrijven? Daar moet het onderzoek op aangepast worden.

 • Fleur de lille

  @varkenshouder1
  U stelt een aantal terechte vragen. Vee- en mensgerelateerde MRSA roepen nog veel vragen op. Deze onzekerheden mogen niet van zekerheden in risicogroepenbeleid afleiden.
  De kalversector gebruikt tot gemiddeld 100 dagdoseringen per jaar. Da's 1 op 3 dagen antibiotica. Bij dergelijk gebruik verwacht je gewoon resistentievorming.
  De risico's van deze resistente bacterieën zijn bij insleep naar een ziekenhuis heel groot.
  Monitoring van deze sector en stevige reductiedoelen zijn dus heel begrijpelijk.

  ESBL dragerschap is onder pluimveehouders een toenemend probleem en deze sector krijgt aan de poort van het ziekenhuis ook een risicobenadering.

  Er zijn sectoren buiten de veehouderij waar ook monitoring van resistentie plaatsvindt. Voorbeeld hiervan zijn allochtonen en langverblijvers in landen met hoge humane resistentie. Een voorbeeld van WIP benadering voor deze groep is de mantouxtest (TBC) en bij een positieve uitkomst een speciale benadering.
  Deze groep wordt ook op meervoudige resistentie tegen TBC medicijnen gecontroleerd.

  Er zijn dus zat andere sectoren waar de WIP op toegepast wordt. Voor de veehouderij is deze benadering vrij nieuw maar onder mensen gebeurd dit al tientallen jaren.

  Risico's van vleesimporten weet ik nauwelijks iets van. Deze vragen moet u echt aan een ander (nVWA?) stellen.

 • Fleur de lille

  Een aardige bijdrage over het ontstaan van MRSA bij mensen en varkens:
  <>

  Helaas zijn de documenten waarnaar wordt verwezen wetenschappelijk maar Gert van der Hoek schrijft wel op een toegankelijke manier. Hij is ook kernachtig en zuiver.

 • Fleur de lille

  Albert Sikkema van de WUR gaf vorig jaar een aardige doorkijk naar de 2015:
  <>

  ‘De vorige minister, Verburg, heeft met de veehouderijsector afgesproken dat het antibioticagebruik moet halveren. Ik maak me ernstig zorgen of we dat wel halen. En of dat percentage wel genoeg is. De teneur tot op heden is dat de resistentie tegen antibiotica toeneemt en zich verspreidt in de voedselketen. In het slechtste geval ontstaat een parallel met de Q-koorts situatie: too little, too late.’ |

 • Lie

  MRSA komt ook veel voor bij paarden en ook kleine huisdieren zijn frequent drager, besmetting gebeurt vaak door contact met andere dragers(meestal humaan). Alleen concentreren op de intensieve veehouderij is iets gemakkelijker maar waarschijnlijk heeft het inderdaad een beter resultaat om iedereen die wordt opgenomen in een ziekenhuis te laten testen op MRSA.

 • joannes

  Wat me opvalt is dat de pharmacie bedrijven, die uiteindelijk de producenten zijn van de middelen, hun handen wassen in onschuld en nergens verantwoordelijkheden dragen. Ook de distributie is niet betrokken. Dan de medici die ook een bijzondere rol spelen. De veeartsen schijnen op geen enkele manier met hun collegas die mensen behandelen te overleggen of een beleid te voeren. Dan zijn er de toezicht houdende instanties die blijkbaar alleen in beeld komen als ze beleid moeten formuleren of controleren. Het lijkt me dat wanneer als deze partijen eens samen zouden werken er veel gedaan kan worden om de gevaren van resistentie te voorkomen. Tot op heden krijg ik de indruk dat deze bedrijven en instanties altijd voor zich zelf gezorgd hebben waardoor de boer afhanklijk werd van medicijn gebruik voor rendement en daarmee een tijdbom in de samenleving heeft geplaatst. En nu moet het over de ruggen van de boeren weer geregeld worden!

 • politiek

  @ joannes, Dat ziet u correct. Bij die pharmacie bedrijven met productie van hormonen, de 4 generaties antibiotica, en mogelijk zelfs ook chemische middelen als kleurstof, smaakmiddelen, de diverse producten om bewaartermijnen verlengen enz. gaat over omzet( dus de Euro,s) De verantwoording correcte of geen gebruik ervan ligt bij de agroindustrie en de veehouders( met dierenarts). De verantwoording controle ervan op juiste gebruik en handhaving heb ik ook het gevoel dat Nederland dat zelf nog niet weet. Ligt dat bij Ministerie ?? of ?? Is dat mogelijk gemandateerd of gedelegeerd naar een productshap die het zelf ook niet weet. Ligt de verantwoording mogelijk bij de NVWA die zelf het gevoel heeft dat het bij b.v. het RVV ligt. Men doet dus inderdaad maar wat denk ik. Wie het weet waar de verantwoording ligt mag het zeggen.

 • varkenshouder1

  @Lie, Laat de testen standaard ook alvast uitgevoerd worden op Paarden, honden en kattenbezitters. Dan heb je een grote groep in beeld.

 • Fleur de lille

  @varkenshouder1 #13
  Wanneer u het RIVM rapport: 'Infectieziektenrisico's van de veehouderij voor omwonenden' dat vandaag uitkwam even doorleest op Veegerelateerde MRSA?

  U krijgt antwoord op de vragen die u hier stelt.

 • Fleur de lille

  Referentie 186 gaat over vóórkomen van MRSA bij mensen met en zonder contact met varkens.
  189 gaat over vóórkomen van MRSA bij verschillende dieren en mensen.
  Er zijn nog een aantal wetenschappelijke onderzoeken in recreatiewater. De meeste van de 45! MRSA gerelateerde onderzoeken zijn onder varkenshouders.

  Er zal toch een goede reden zijn om juist onder deze groep onderzoek te doen.

 • willywolfkamp1

  Nee Fleur er is een andere reden, het zijn de varkenshouders die weer de nek uit steken om evt problemen op te lossen. Kijk ook ff naar het teug dringen van het antibiotica gebruik, de varkenshouders lopen voorop, zij voegen de daad bij het woord en niet zoals jij alleen maar kritiek leveren en vervolgens geen vinger uit steken en nooit ergens iets voor willen betalen

 • Fleur de lille

  @willywolfkamp1
  Er worden in de varkenshouderij op het gebied van antibioticareductie grote stappen gezet.

  De reden dat deze groep als risicogroep aangemerkt wordt heeft enkel en alleen te maken met het hoge dragerschap. Na reductie zal dit dragerschap vanzelf dalen. Dan vervalt ook de varkenshouders als risicogroep vanzelf.

  Ik zou dus zeggen ga zo door want dat is het best voor mens en dier.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.