Varkenshouderij

Nieuws

Hepatitis E voorkomen in varkensvlees

Maisoons-Alfort - Alleen goed bakken van varkensvlees beschermt tegen het hepatitis E-virus. Dit beweren Franse onderzoekers van het Laboratoire de Sante Animale.

Volgens de onderzoekers wordt het hepatitis E-virus alleen volledig gedood als het varkensvlees minstens 20 minuten bij een temparatuur van 71 graden Celcius wordt verhit. Varkens zijn mogelijk een reservoir voor het virus.

Uit Nederlands onderzoek van de Martijn Bouwknegt van het RIVM blijkt dat het virus zich gemakkelijk verspreidt onder varkens. Is er één varken binnen een bedrijf geïnfecteerd, dan raken snel andere varkens op dat bedrijf geïnfecteerd. Boeren, dierenartsen, slagers en andere personen kunnen met het virus besmet raken door contact met besmette varkens  en de consumptie van onvoldoende verhit varkensvlees. Het Franse onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Environmental Microbiology.

Of registreer je om te kunnen reageren.