Varkenshouderij

Nieuws 399 x bekeken

GD start met speekselonderzoek bij varkens

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een aantal testen gevalideerd die ziektekiemen in varkensspeeksel kunnen opsporen.

Het benodigde speeksel wordt verzameld door speciale touwen (de GD Happy Bite) in de varkenshokken op te hangen, waarop de dieren graag kauwen. Het touw kan gemakkelijk worden uitgewrongen om vervolgens het speeksel op te sturen naar het GD-laboratorium. De afgelopen maanden heeft de GD vier testen gevalideerd voor gebruik in speeksel. Hiedoor kan de GD nu starten met deze onderzoeksmethode vaker in te zetten. Vooralsnog wordt het speeksel onderzocht voor luchtwegaandoeningen maar dit kan later mogelijk worden uitgebreid voor meer ziekteverwekkers. Vanaf 1 juli worden een aantal dierenartsenpraktijken en varkensbedrijven geinformeerd over het speekselonderzoek. Dit najaar vindt een verdere introductie plaats in geheel Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.