Varkenshouderij

Nieuws 1365 x bekeken 3 reacties

EU varkensstapel licht gedaald

Brussel - Het totaal aantal varkens in de Europese Unie is in het jaar 2011 gedaald met 1,7 procent tot 148,5 miljoen dieren. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens van de Europese Commissie.

Ten opzichte van 2010 is de Nederlandse varkensstapel vorig jaar met 0,8 procent gedaald tot 12,1 miljoen dieren. In 2010 was er nog een stijging te zien 0,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste daling in het aantal dieren is te zien in Malta, waar de varkensstapel is gekrompen met 33,2 procent naar 46.300 varkens. Ook in Tjechië en Slowakije is de varkensstapel flink gekrompen naar respectievelijk 1,48 miljoen varkens (min 19,4 procent) en 580.000 varkens (min 15,6 procent).

Er was ook groei in sommige Europese landen. In Ierland steeg de varkensstapel met 3,5 procent naar 1,55 miljoen varkens. Duitsland zag ten opzichte van 2010 opnieuw een stijging in 2011. Het land met de meeste varkens van de EU had vorig jaar 27,4 miljoen varkens, een stijging van 1,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In Denemarken is een groei van 0,4 procent gerealiseerd. Het land telt nu 12,4 miljoen varkens.

Het aantal zeugen in de Europese Unie is gedaald met 3,2 procent naar 13,1 miljoen zeugen. Maar het aantal geproduceerde biggen in 2011 is met 0,4 procent toegenomen. Dit is een effect van de stijging in productiviteit en de stijging in het aantal groot gebracht biggen per zeug. In Nederland is het aantal geproduceerde biggen vorig jaar met 3,2 procent gestegen. Ook de zeugenstapel groeide licht, met 0,7 procent naar 1,1 miljoen zeugen. In Duitsland is het aantal zeugen afgenomen met 1,8 procent. Het aantal Duitse biggen (tot 20 kilogram) nam flink toe met 11,9 procent naar een kleine 8 miljoen stuks.

Laatste reacties

 • kantoor3

  Ben beniewd hoelang deze cijfers voor waar kunnen worden aangenomen.
  Er klopt de laatste tijd geen flikker van alle naar buiten gebrachtte cijfers.

 • John*

  deze cijfers zijn ergens van oktober vorig jaar. Een daling van de zeugen stapel komt pas later tot uiting in een kleinere varkensstapel. het duurt bijna een jaar voordat het laatste vleesvarken weg is van een minder gehouden zeug. Het echte serieuze krappe aanbond aan vleesvarkens moet nog komen en wordt de komende jaren echt niet ruimer meer. Wel is er de kanttekening dat als elke keer als de biggenproductie 0,5 big stijgt de varkensproductie met 1,5 toeneemt. Om de varkensproductie gelijk te houden zullen er jaarlijk 1,5% van de zeugen moeten verdwijnen. De toppers zitten nu op 32,5 big afgeleverd. het gemiddelde is 27. DIt verhaal gaat dus nog zeker de komende 10 jaar gelden!

 • joannes

  Mogelijk dat het aantal varkens gedaald is, maar in de landen die zouden moeten ontwikkelen op dit gebied is het aantal varkens gedaald en in de landen waar overcapaciteit is, is de productie gelijk gebleven of gestegen. Een goede business voor de slachters en het vervoer!!! Concentreren gebeurd niet alleen op de boederij maar ook in de regio en zelfs het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.