Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Diermeel voorlopig niet in varkens- en pluimveevoer

Brussel - Er is onvoldoende steun bij de Europese lidstaten om diermeel te herintroduceren in varkens- en pluimveevoer. Dat blijkt uit de agendastukken van de sectorcommissie eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE).

Eerder leken er nog mogelijkheden te bestaan voor herintroductie naar aanleiding van onderzoeken van Wageningen Universiteit en de Efsa. Uit deze onderzoeken bleek dat diermeel veel voordelen voor de veehouderij kan bieden, zowel op het gebied van duurzaamheid als dierenwelzijn. De Europese Commissie (EC) vindt herintroductie van diermeel voor varkens en pluimvee echter nog niet praktijkrijp. Ook zijn er volgens de EC nog geen praktijkrijpe testen beschikbaar die het verschil tussen pluimveediermeel en varkensdiermeel kunnen onderscheiden. Dit met het oog op de handhaafbaarheid van het non-kanniblisme principe.

Laatste reacties

  • zanden

    Terwijl diermeel in veevoer nou juist en terecht verboden werd na de uitbraken van BSE, wil men het al jarenlang weer toevoegen. Nutreco voorop. Het zijn gewoon financiele belangen om diermeel weer in veevoer te willen stoppen. Met een strik 'dierenwelzijn en duurzaamheid' er omheen. Praatjes voor de vaak. Kreten die volstrekt niet onderbouwd worden. Duurzaamheid het meest misbruikte woord in de industriele veehouderij. Diermeel weer willen toevoegen aan veevoer is vragen om nieuwe moeilijkheden. Het imago van de industriele veehouderij hangt al aan een zijden draadje. Maar het is net of men dat niet wil weten en plankgas de eigen ondergang tegemoet wil.
    Het maatschappelijk draagvlak brokkelt met dergelijke maatregelen alleen maar meer af. Is dat wat men wil? Waarom laten boeren zich ringeloren door financiele belangen van veevoerbedrijven, die louter hun kostprijs willen verlagen? Ten koste van ....

  • joannes

    Het probleem is dat de diermeel overschotten eenvoudig voor handen zijn (en zelfs weg moeten voor verwerking) en in ontwikkelings landen minder eisen gesteld worden. Ik kan me niet voorstellen dat in China of Vietnam diermeel in veevoer verboden is. Je prijst jezelf uit de internationale markt wanneer je niet de goedkopere veevoer voert. Of je moet het onderscheiden in de markt. Producten van dieren wel met diermeel zijn gevoerd en Producten zonder diermeel. Laast was er een rapportage van een Prijswinnende kaas boerderij die een strikt rantsoen voor de koeien had om de juiste kaas kwaliteit en smaak te borgen. Een goed voorbeeld van gericht produceren voor een bepaald product voor een goed betalende klant voor de exclusieve kaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.