Varkenshouderij

Nieuws 512 x bekeken

'Britten verkopen alleen ‘legaal varkensvlees'

Londen – Britse winkel- en cateringbedrijven zullen na 1 januari alleen varkensvlees verkopen van bedrijven die voldoen aan de dan ingaande nieuwe EU-welzijnsregels voor varkens.

Dat hebben organisaties in de detailhandel, horeca en catering toegezegd tijdens overleg met de National Pig Association.

De NPA voert al tijden zowel in eigen land als in Brussel actie tegen de dreigende invoer van ‘illegaal varkensvlees’ begin volgend jaar. De Britse varkenshouders zijn daar vooral kien op omdat in eigen land de hogere welzijnseisen – met onder andere een verbod op zeugkooien – al sinds 1999 van kracht zijn. De Europese Commissie vreest dat in de hele EU een derde van de varkensbedrijven niet of niet op tijd klaar is met de vereiste aanpassingen.

De NPA heeft nu van de voornaamste afnemers van varkensvlees in Groot-Brittannië de toezegging binnen dat zij straks alleen zullen werken met leveranciers die aan de nieuwe regels voldoen. "Dat is buitengewoon goed nieuws," denkt voorzitter Richard Longthorp. De bond en het varkensschap BPEX zullen de ontwikkelingen de komende maanden in de gaten houden 'om er voor te zorgen dat die toezeggingen ook in de praktijk bewaarheid worden'.

Of registreer je om te kunnen reageren.