Varkenshouderij

Nieuws

Bedrijfsbezoeken voor gedrag van beren gestart

Sterksel - Om varkenshouders adviezen te kunnen geven waarmee ze ongewenst berengedrag en het percentage beren met berengeur kunnen verminderen, worden deze zomer 70 vleesvarkensbedrijven bezocht. De bedrijfsbezoeken zijn in mei gestart en de eerste 12 bedrijven zijn inmiddels bezocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research en VIC Sterksel.

Via bedrijfsbezoeken zullen de succes- en risicofactoren voor ongewenst berengedrag en voor berengeur vastgesteld worden. Dit moet resulteren in adviezen waarmee vleesvarkenshouders voor hun specifieke bedrijfssituatie ongewenst berengedrag en berengeur kunnen verminderen en succesvol beren kunnen houden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het Productschap Vee en Vlees en is onderdeel van het project "Stoppen met castreren van beerbiggen".

Op de 70 bedrijven worden gedragswaarnemingen uitgevoerd bij beren op circa 5, 9 en 13 weken na opleg in de vleesvarkensafdeling. Daarnaast worden de beren bekeken op huidbeschadigingen, beenwerk en bevuiling. De technische resultaten van de vleesvarkens en het percentage beren met berengeur worden opgevraagd bij de bedrijven en er worden vragen gesteld over bedrijfsuitrusting en bedrijfsvoering. Eind dit jaar worden de resultaten van het onderzoek en de adviezen voor varkenshouders gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.