Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Zink- en koperexcretie kunnen flink omlaag

Wageningen - De excretie van koper en zink door varkens kan flink omlaag. Dit zei Paul Bikker van Wageningen UR op een themabijeenkomst van het Productschap Diervoeder.

Volgens Bikker kan in theorie de excretie van koper met 24 procent worden verlaagd, van zink met 65 procent.
De verlaging is volgens de Wageningse onderzoeker mogelijk omdat de normen voor zink en koper in varkensvoeding naar beneden kunnen. "We zien vrijwel geen effect van een hoge dosering van koper in biggenvoeding op langere termijn. Ook zien we vaak een tegenslag in groei en voederopname als ineens op twaalf weken leeftijd wordt gestopt met een hoge dosering van koper", aldus Bikker.
Hier zitten nog een aantal onderzoeksvragen die beantwoord moeten worden. "We moeten wellicht toe naar een slimmere manier van het afbouwen van koper na het spenen, zodat we ook een daadwerkelijk voordeel ervan hebben", aldus Bikker.
Volgens het Productschap Diervoeder zijn er geen plannen om op korte termijn de Nederlandse wetgeving wat betreft de normen van zink en koper aan te passen.

Eén reactie

  • politiek

    Dat koper en zink groeibevorderaars zijn in de varkenshouderij was mij wel bekend. Uiteraard gaat het overschot koper en zink naar het milieu.
    Dat Productschap Diervoeders het blijkbaar niet interesseerd , dit onderwerp kijk ik wel van op. Voor wiens belang zitten ze er daar bij Productshap Veevoeders?? Voor zichzelf , de veevoederproductie, de producent , de consument, het milieu ?? vul maar in.

Of registreer je om te kunnen reageren.